Oglasi

Izabrano pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a

Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Dominikanska Republika su izabrane za nestalne članice Vijeća sigurnosti na dvije godine.
Za izbor je trebalo dobiti dvije trećine glasova prisutnih izaslanika zemaljaEPA

Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Dominikanska Republika u petak su na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda izabrane za nestalne članice Vijeća sigurnosti na dvije godine, od januara 2019. godine.

Od 190 zemalja koje su sudjelovale u glasanju, Njemačka je dobila 184 glasa, Belgija 181, Južnoafrička Republika 183, Indonezija 144 i Dominikanska Republika 184, prenosi Hina.

Za izbor je trebalo dobiti dvije trećine glasova prisutnih izaslanika zemalja.

Pravila Vijeća

Maldivi koji su se s Indonezijom utrkivali za to mjesto za područje Azije i Pacifika, dobili su samo 46 glasova. Svi ostali bili su jedini kandidati svoje regije i sigurni da će proći.

Njemačka, Belgija, Južnoafrička Republika i Indonezija već su više puta bile članice Vijeća sigurnosti. Ovo je prvi put da je u njemu Dominikanska Republika.

Vijeće sigurnosti ima 15 članova, od kojih pet stalnih (Sjedinjene Američkih Države, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) i deset nestalnih kojih se polovina obnavlja svake godine.

Prije nego stupe na dužnost, izaslanici prolaze ubrzan tečaj o protokolu i običajima u Vijeću.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.