Oglasi

Iz Sirije u BiH izručen bivši pripadnik ISIL-a

Ibro Ćufurović, porijeklom iz Velike Kladuše, otišao je na sirijsko ratište 2013. godine kada je bio jedva punoljetan.
Pravosudne vlasti BiH terete ga za organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizamInterpol

Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u oružanim formacijama na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti nakon što je neko vrijeme proveo u kurdskom zatvoru poslije sloma grupe ISIL, saopštilo je u subotu Državno tužilaštvo BiH.

U saopštenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), ali mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995), porijeklom iz Velike Kladuše, koji se otišao boriti u redovima ISIL-a 2013. kada je bio jedva punoljetan.

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Međunarodna potjernica

Pravosudne vlasti BiH terete ga za organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam. 

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile ISIL, prevezen u BiH u koordinaciji i saradnji s vladom Sjedinjenih Američkih Država i ambasadom te zemlje u BiH.

U saopštenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti krivični postupak.

Veza sa Bilalom Bosnićem

Iz Državnog tužilaštva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na saradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na potpori.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se da je on motivisao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani ISIL-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.