Ivo Sanader i HDZ nepravomoćno proglašeni krivim

Na prvom suđenju 2014. godine Ivo Sanader je nepravomoćno kažnjen na devet godina zatvora i povrat dva miliona eura (Arhiva)

U ponovljenom suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu izrečena je nepravomoćna kazna od osam godina, dok su troje suokrivljenih dobili manje kazne, a HDZ je finansijski kažnjen.

U ponovljenom suđenju Sanaderu, njegovim nekadašnjim saradnicima i HDZ-u, kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je prvostepenu odluku kako su optuženi krivi.

Riječ je o drugoj nepravomoćnoj presudi u slučaju naziva Fimi Media nakon deset godina sudskog procesa, prenosi Anadolija.

Prvooptuženi Sanader osuđen je na osam godina zatovra te vraćanje nezakonito stečenih sredstava, a u prvoj nepravomoćnoj presudi bio je osuđen na devet godina.

Pravo žalbe višem sudu

U obrazloženju presude sutkinja je navela kako je HDZ, kao pravna osoba, odgovorna za nezakonito financiranje stranke iz tzv. crnih fondova te kako je obavezan vratiti 14 miliona kuna (1,86 miliona eura) nepripadajuće imovinske koristi te 3,5 miliona kuna (460.000 eura) kazne.

U prvoj presudi HDZ je bio kažnjen s 24 milijuna kuna (preko tri miliona eura).

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić osuđen je na dvije godine i deset mjeseci, a bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević kažjena je s godinu i četiri mjeseca zatvora. Oboje su dobili po dva mjeseca kraću zatvorsku kaznu u odnosu na prvu presudu.

Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček oslobođen je krivnje, dok je u prvom procesu kažnjen uvjetno.

Sanader se nalazi na zatvorskoj rehabilitaciji, zbog presude u slučaju Planinska, u Krapinskim Toplicama, a ni ostali optuženici nisu prisustvovali izricanju presude.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i kompanija preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016, godinu nakon što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine.

Advokati HDZ-a smatraju kako bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni.

Na presudu postoji pravo žalbe višem sudu, sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Osuda za primanje mita

Na prvom suđenju 2014. godine Sanader je nepravomoćno kažnjen na devet godina zatvora i povrat više od 15 miliona kuna (oko dva miliona eura), dok je HDZ trebao vratiti više od 24 miliona kuna (3,2 miliona eura) te platiti pet miliona kuna kazne (670.000 eura).

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi Media, tokom ponovljenog suđenja je preminula.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević su 2013. godine osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček kažnjen je uvjetno.

Sanader, koji od 2019. godine izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke.

Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje kompaniji.

Izvor: Agencije