Ivica Dačić izabran za predsjednika Skupštine Srbije

Sa 188 zastupnika u Skupštini Srbije apsolutnu većima ima lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" (EPA)

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izabran je danas za predsjednika novog saziva Narodne skupštine sa 225 glasova, dok je protiv glasao jedan zastupnik.

O izboru predsjednika Skupštine zastupnici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a glasanju je prisustvovalo 226 zastupnika, prenosi Tanjug.

Za izbor Dačića glasali su zastupnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja, Savez vojvođanskih Mađara.

Protiv izbora Dačića izjasnio se samostalni zastupnik Vladan Glišić, dok zastupnici liste “Ujedinjena dolina – SDA”, koji su ranije danas najavili da neće podržati lidera socijalista, nisu prisustvovali glasanju.

Konstitutivna sjednica

Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsjednika parlamenta, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tijela, navodi Tanjug.

Kako je u utorak navečer najavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke koja u ovom sazivu ima apsolutnu većinu, za predsjednika Skupštine Srbije bit će predložen lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, prenosi Beta.

Zastupnici bi poslije konstitutivne sjednice trebalo da donesu izmjene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić zastupnicima iznijeti svoj ekspoze i prijedlog sastava svog kabineta.

Vučićeva apsolutna većina

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana poslije potvrđivanja mandata narodnih zastupnika, što je u ovom slučaju 1. novembar 2020. godine.

Sa 188 zastupnika u Skupštini Srbije apsolutnu većima ima lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, 32 zastupnika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 zastupnika, a Savez vojvođanskih Mađara ima devet zastupnika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu ima četiri zastupnika, SDA Sandžaka tri mandata i “Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina”, tri mandata.

Izvor: Agencije