Ivanov odbio poziv Mogherini da povjeri mandat Zaevu

Zaev (lijevo) u ponedjeljak je Ivanovu predao 67 zastupničkih potpisa, šest više od neophodnog 61 (AP)

Iz kabineta makedonskog predsjednika Ðorga Ivanova, nakon njegovog susreta s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, saopćeno je da on ne može prihvatiti njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade povjeri lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

Kako je saopćeno, Ivanov je Mogherini rekao da on nije u poziciji to učiniti, navodeći kao razlog činjenicu da je Zaev prihvatio Tiransku platformu.

“Predsjednik Ivanov rekao je da, u skladu s Ustavom, neće imenovati za mandatara nekoga ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”, navodi se u saopćenju.

Poštivanje volje većine

“Ta platforma predstavlja postizborno kršenje Ustava i okvirnih tačaka Ohridskog sporazuma i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme, a ne za stranu platformu”, dodaje se u saopćenju iz kabineta Ivanova, prenijela je agencija MIA.

On je, također, ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme, koja predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Makedonije.

Mogherini je u četvrtak navečer pozvala Ivanova da preispita svoju odluku da ne dodijeli mandat za sastav vlade Zaevu te da je povuče u interesu svih građana.

Mogherini je zatražila da, u skladu s Ustavom, Ivanov povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u Parlamentu.

“Demokratska pravila predviđaju poštivanje volje većine i pozivamo predsjednika Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade”, izjavila je u Skoplju Mogherini.

Neka Ivanov preispita odluku

Lider SDSM-a Zaev izjavio je u četvrtak, nakon sastanka u Skoplju s Federicom Mogherini, da je njegova stranka “sretna što EU ostaje posvećena jedinstvu Makedonije” i da su 67 poslaničkih mandata, koliko je skupio sa dvije albanske stranke, “normalan uvjet za davanje mandata za formiranje vlade”.

“Još jednom apeliramo na Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije realno je prisutan”, rekao je Zaev.

On je dodao da je “ovakvim blokiranjem institucija dovedeno u pitanje i održavanje lokalnih izbora, čiji je krajnji rok za raspisivanje nedjelja, 5. mart”.

Izvor: Agencije