Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu sa Grčkom

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov je rekao kako neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po državu, prenose agencije.

On je, u televizijskom obraćanju, rekao kako se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa, odustalo od stava Makedonije da neće mijenjati Ustav i kako ne prihvata uvjete da se ime upotrebljava za sve namjene i prilike.

Predsjednik Makedonije je rekao kako je sporazum štetan, da krši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenijela je agencija MIA.

Dvominutni sastanak

Ranije danas, Ivanov je nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa premijerom Zaevom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom, koji su trebali da mu daju informacije o sporazumu dogovorenim sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o novom imenu Makedonije. 

Kabinet predsjednika je saopćio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

“Predsjednik Republike Makedonije Ðorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obavještavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsjednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije”, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Protivljenje Ivanova i opozicije

Ivanov se sve vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te države.

Usmeno dogovoreni sporazum između Tsiprasa i Zaeva ocijenjen je historijskim, a dogovor su pozdravili najviši zvaničnici EU i SAD-a.

Dogovoreno je da novo ime bude Republika Sjeverna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsjednika Ivanova neprihvatljivo.

Izvor: Al Jazeera i agencije