Italijanski Senat bez većine nakon izbora

Italija se suočava s političkom paralizom, budući da dosadašnji rezultati parlamentarnih izbora održanih tokom vikenda pokazuju da nijedna politička grupa nije osvojila dovoljno glasova da formira vladu.

Kako procjenjuju stručnjaci, takva situacija nimalo nije dobra u momentu kada zemlja mora usvojiti teške reforme koje bi je izvukle iz ekonomske krize i spriječile nova finansijska prevrtanja na globalnom planu.

S više od 99,9 posto prebrojanih glasova, rezultati su u ponedjeljak pokazali da je lijevi centar osvojio skromnu pobjedu s oko 130.000 glasova u Donjem domu Parlamenta.

Prema Izbornom zakonu, ona partija koja osvoji najviše glasova dobija bonus od više od 50 posto poslaničkih mjesta.

Međutim, nijedna stranka, ili moguća koalicija, nije osvojila dovoljno mjesta da formira većinu u Gornjem domu, što će dovesti rad Parlamenta u zastoj u momentu kada Italiju pogađa duboka recesija, velika nezaposlenost i ogromni javni dug.

Izborni rezultati veliki su uspjeh za komičara Beppea Grilla, lidera populističkog Pokreta pet zvjezdica, koji se tokom kampanje nije pojavljivao na televiziji, ali je koristio blogove, Twitter i Facebook i tako dopro do mladih ljudi.

Mjesta u Senatu

On je osvojio četvrtinu glasova na izborima, što je ogroman napredak, budući da je na lokalnim izborima 2010. godine dobio tek 1,8 posto glasova birača.

Poziv evropskih partnera

Evropski partneri pozvali su u utorak Rim da poštuje preuzete obaveza prema Evropskoj uniji (EU) i da brzo formira stabilnu vladu, što će biti težak izazov jer parlamentarni izbori nisu dali jasna pobjednika te su evropske i azijske berze već u utorak ujutro reagirale oštrim padom.
Evropska komisija (EK) razumjela je “zabrinutost” koju su italijanski birači pokazali na izborima, rekao je glasnogovornik EK-a Olivier Bailly u Briselu.
Komisija vjeruje da će “Italija biti sposobna brzo formirati vladu i poštovati preuzete obaveze”, bilo da se radi o obavezi smanjenja deficita, smanjenju duga i strukturnim reforma jer, “za nas te obaveze ostaju i EK očekuje da ih Italija poštuje”, kazao je Bailly.
I njemačka i francuska vlada u prvim su reakcijama pozvale Rim da brzo formira stabilnu i čvrstu vladu.
Izborni uspjeh komičara Grilla i njegove “nestranke” govori da birači ne prihvataju štednju i evropski diktat, ocjenjuju analitičari.
To je protestna poruka italijanskih birača, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta (EP), njemački socijaldemokrat Martin Schulz, i dodao kako su birači rekli da “nisu spremni na žrtve po svaku cijenu” i “nisu zadovoljni” oštrim mjerama štednje koje im je Brisel nametnuo.

Grillo je u ponedjeljak navečer izjavio da neće praviti dogovore s drugim političkim partijama.

“Bit ćemo izuzetna snaga. Bit će nas 110 u Parlamentu, a više miliona ispred njega”, kazao je on.

Ocijenio je da su lider Alijanse lijevog centra Pier Luigi Bersani i Silvio Berlusconi “propali ljudi” i da su “oni Italiju doveli do katastrofe”.

Berlusconi, koji je imao veliki povratak na političku scenu nakon mnogobrojnih skandala, drugi je u utrci za Senat, sa oko 117 osvojenih mjesta.

U glasanju za Senat, Bersanijeva Alijansa lijevog centra i njegovi saveznici osvojili su 31,69 posto glasova, odnosno 121 mjesta, Grillo 54, dok je Mario Monti dobio 22.

Većinu u Senatu čini 158 mjesta.

Borba protiv krize

Sljedeći korak u rješavanju krize morat će napraviti predsjednik Giorgio Napolitano, pozivajući političke lidere na razgovore o formiranju vlade.

Međutim, ovo se ne očekuje do 10. marta, kada će izborni rezultati biti zvanično potvrđeni, a Parlament sazvan.

Rezultati pokazuju da je više od polovine Italijana glasalo za “anti-euro” platforme koje su imali Berlusconi i Grillo.

Investitori su Vladu lijevog centra, samu ili u koaliciji s Montijem, vidjeli kao najbolju garanciju za borbu protiv krize i stagnacije italijanskog rasta, što je ključno za stabilnost eura.

Međutim, neuspjeh Montija, koji je imao podršku biznismena i stranih vlada, i slab rezultat lijevog centra znači da oni neće imati dovoljno senatora da ovo urade.

Donji i Gornji dom italijanskog Parlamenta imaju jednake ovlasti u donošenju zakona.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, izlaznost na izborima je bila nešto manja od 75 posto.

Izvor: Agencije