Italijanski mediji: Božićni poklon od 10 posto

U prva tri dana aplikaciju je na svoje mobilne telefone skinulo 7,6 miliona Italijana (EPA)

S relativno stabilnom epidemiološkom situacijom u zemlji – broj novih slučajeva zaraze na sedmičnom nivou je smanjen za petinu – italijanski mediji su minule nedjelje više pažnju posvetili i drugim temama osim COVID-19. Sjever zemlje pogodile su poplave izazvane jakim kišama, na političkoj pozornici su vođene debate o reformi mehanizma za evropsku finansijsku stabilnost, dok je cijela zemlja oplakivala smrt junaka nogometnog Mondijala u Španiji 1982. godine Paola Rossija, ali je možda najviše interesa javnosti izazvao početak državnog programa povrata novca, nazvan engleskom kovanicom Cashback.

Vladin poticaj zamišljen je da građanima iz budžeta automatski nadoknadi dio sredstava potrošenih u kupovini ili na usluge, pod uslovom da plaćanje vrše karticama ili drugim elektronskim putem. Na taj način vlast želi potaknuti trgovinu i malu privredu devastiranu epidemijom. Istovremeno, smanjenjem gotovinskih transakcija, pokušava stati ukraj poreskim utajama, koje, prema zvaničnim procjenama, italijanski budžet godišnje koštaju 100 milijardi eura.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U 30-dnevnoj eksperimentalnoj fazi, nazvanoj Božićni Cashback, svaki građanin će dobiti natrag 10 procenata, ili najviše 150 eura, ukoliko od 8. decembra do 6. januara iduće godine izvrši najmanje deset transakcija koristeći kartice. Za povrat su predviđene sve vrste kupovina u supermarketima i svim prodavnicama široke potrošnje te plaćanje računa za brojne usluge, počev od ljekarskih, preko advokatskih, pa do raznih zanatskih. Isključene su online transakcije: broje se samo plaćanja u prodavnicama, barovima, restoranima i na drugim mjestima gdje je moguće birati između gotovine i kartica.

‘Molimo, ostanite na liniji…’

Cashback će biti nastavljen i u iduće dvije godine, a maksimalni povrat će godišnje iznositi 300 eura. Italijanska Vlada je za tu namjenu u budžetu za 2021. godinu predvidjela 1,75 milijardi eura te još tri milijarde eura za 2022. godinu. Mimo ovoga, za iduću godinu je najavljena takozvana lutrija s računima, u kojoj će država nagraditi najsretnije kupce i prodavače koji za transakcije ne koriste keš.

Da bi ostvario pravo na povrat, svaki građanin Italije je obavezan u aplikaciji nazvanoj IO (JA na italijanskom) registrirati kartice i svoj broj računa na koji će mu država uplatiti povrat novca. U prva tri dana aplikaciju je na svoje mobilne telefone skinulo 7,6 miliona Italijana. Takvu navalu korisnika software razvijen pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije jednostavno nije mogao podnijeti, pa je aplikacija često blokirala. U italijanskim medijima objavljena su brojna svjedočenja korisnika koji, unatoč upornim pokušajima, nisu uspjevali registrirati kartice te tako ući u program za povrat novca.

“Kad se pokuša registrirati, korisniku se na ekranu pojavi pješčani sat, što je, zapravo, elektronska verzija operatora na telefonu koji govori: ‘Molimo, ostanite na liniji.’; i tako ostajemo satima…”, piše u kolumni kojom Corriere della Sera otvara svoje izdanje. “…A ko ima volje i snage da sačeka da iscuri pješčani sat, dočeka rečenicu koju mora da je smislio skup psihologa, stručnjaka za masovnu hipnozu: ‘Došlo je do privremenog tehničkog problema’. Naglasak je na riječ privremeni, koja miriše na vječnost, ali vas svejedno potiče da ponovno iskušate sreću kao na automatima.” 

Proces protiv egipatskih oficira sigurnosti

Corriere podsjeća da je na sličan način u aprilu tiltovala i oficijelna stranica državnog Zavoda za socijalno osiguranje, kada su korisnici podnosili zahtjeve za 600 eura poticaja zaposlenima koji su uslijed epidemije poslani na čekanje. Zvaničnici su se, pak, pravdali da su u jednoj sekundi imali i po 6.000 zahtjeva za registraciju. Na Googleovoj trgovini aplikacijama IO trenutno ima rejting 2,1, a na Appleu kotira još gore, sa 1,6 zvjezdica, od mogućih pet.

Krajem sedmice mediji su pozdravili vijest da je rimsko tužilaštvo odlučilo procesirati četvericu oficira egipatskih snaga sigurnosti zbog navodne umiješanosti u slučaj mučkog ubistva italijanskog državljanina Giulija Regenija u Kairu 2016. godine. Nakon istrage, koja je u prethodnih pet godina narušila odnose dvije zemlje, optuženi su bivši šef državne sigurnosti, general major Tarik Sabir, njegovi saradnici, major Magdi Ibrahim Abdelal Šarif i pukovnik Hišam Helmi te pukovnik Atar Kamel, kao nekadašnji prvi istražitelj Kaira. Rimsko tužilaštvo im je ostavilo rok od 20 dana da se izjasne, nakon čega će od suda tražiti presudu. Zakon u Italiji dozvoljava suđenje u odsustvu. Egipatski zvaničnici do sada su uvijek odbijali povezanost s ubistvom. 

U januaru 2016. godine u Kairu je otet, mučen i ubijen 28-godišnji Regeni, doktorand Univerziteta Cambridge, koji je radio na istraživanju položaja sindikata. Slučaj je do danas neriješen. Istraga sa egipatske strane, koju su italijanski mediji često nazivali farsom, zvanično je zaključena početkom mjeseca. 

Stotinu deset praznih stranica o Salviniju 

Torinska La Stampa donosi detalje optužnice. Magdi Šarif se tereti za stravično mučenje i ubistvo Regenija, ostala trojica optuženih za otmicu. Ovaj list prenosi i otvoreno pismo roditelja ubijenog mladića, Claudija Regenija i Paole Deffendi, koji poručuju: “Ubice, znamo ko ste, nećemo vam dati mira.” Također, optužuju egipatske vlasti da su naredile, znale i zataškale ubistvo njihovog sina te stoga ponavljaju zahtjev Vladi Italije da, u znak protesta, još jednom povuče svog ambasadora iz Kaira, kao što je to učinila prije četiri godine.

“Zašto Salvini zaslužuje povjerenje, poštovanje i divljenje” naslov je trenutno najprodavanije italijanske knjige u kategoriji političke nauke na Amazonu, piše Repubblica. Djelo, koje košta 6,99 eura i na listi najprodavanijih nalazi se ispred Obećane zemlje Baracka Obame, posvećeno je Matteu Salviniju, vođi opozicione desnice, lideru nacionalističke Sjeverne lige i bivšem ministru sigurnosti. Knjiga u mekom uvezu ima 110 stranica i sve su – potpuno prazne.

“Ova knjiga je puna praznih stranica. Uprkos godinama istraživanja, nismo uspjeli naći ništa o toj temi, tako da ovu knjigu možete koristiti kao blok za bilješke”, prenosi italijanski list oglas kojim se na Amazonu reklamira djelo političkog analitičara Alexa Greena (sumnja se da je u pitanju pseudonim). “Dugotrajno i naporno čitanje! Ali, vrijedilo je”, piše u jednom od komentara čitalaca.

Izvor: Al Jazeera