Oglasi

Italija otvorila istragu protiv Amazona

Istraga protiv Amazona pokrenuta zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja u internet trgovini i logističkim uslugama.
Istraga protiv amazona će vjerovatno trajati godinu danaAP

Italijanski tržišni regulator je saopštio da je pokrenuo istragu protiv Amazona zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja u internet trgovini i logističkim uslugama.

Naime, sumnja se da je pet kompanija američkog giganta u elektronskoj trgovini odobravalo preferencijalni tretman na svojim platformama pod uslovom da se pretplate na njihove logističke usluge, saopštili su italijanski regulatori, a prenosi Reuters.

"Takve prakse bi omogućile Amazonu da se nepravedno okoristi od svog dominantnog položaja u segmentu platformi za internetsku trgovinu, s ciljem da znatno ograniči konkurenciju", poručili su regulatori.

Fokus poslovna praksa

Takvi postupci bi na kraju naštetili potrošačima, dodaju regulatori, i poručuju da će istraga vjerovatno trajati godinu dana.

Italijanska istraga nadovezuje se na istrage regulatora u Japanu, Francuskoj, Austriji i Evropskoj komisiji, s fokusom na poslovnu praksu Amazona i drugih tehnoloških divova, kao što su Google, Apple i Facebook.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.