Italija otežava azil migrantima iz ‘sigurnih zemalja’

Spisak uključuje 13 država iz kojih u Italiju dolazi trećina ukupnog broja migranata (Arhiva)

Italija će otežati migrantima iz tzv. “sigurnih zemalja” da dobiju pravo azila, rekla su dvojica ministara u petak, a među tim državama su i Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Crna Gora.

Spisak “sigurnih zemalja” uključuje 13 država iz kojih stiže trećina ukupnog broja migranata u Italiju, rekao je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Na spisku su Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gana, Kosovo, Maroko, Senegal, Sjeverna Makedonija, Srbija, Tunis, Ukrajina i Zelenortski Otoci.

Ministar pravde Alfredo Bonafede rekao je da će sada “teret dokazivanja” za tražioce azila iz tih zemalja biti na njima, a ne na Italiji.

Ubrzanje obrade zahtjeva

Smatrat će se da ne ispunjavaju uvjete za zaštitu te će im se dati rješenja o repatrijaciji, osim ako ne mogu dokazati da bi u domovini bili ugroženi, rekao je Bonafede.

Izmjena propisa ubrzat će obradu zahtjeva za azil osoba iz tih zemalja “s otprilike dvije godine na četiri mjeseca”, dodao je Di Maio.

Mjeru je opisao kao “prvi korak”, nakon kojeg će slijediti više repatrijacija osoba kojima su odbijeni zahtjevi za azil, također na osnovu novih dogovora o kojima će se pregovarati sa zemljama iz kojih ti migranti potječu.  

Izvor: Agencije