Oglasi

Italija najavljuje dekret koji je za UN kršenje prava migranata

Dekret ostavlja mogućnost ministru unutrašnjih poslova da iz sigurnosnih razloga ograniči ili zabrani ulaz u italijanske vode bilo kojem brodu.
Italijanski dekret u Ujedinjenim narodima nazivaju još jednim pokušajem da se kriminaliziraju operacije spasavanjaEPA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije najavilo je da će biti usvojen novi dekret kojim se formalizuje zatvaranje italijanskih luka za humanitarne grupe koje spasavaju migrante, iako su istražioci Ujedinjenih nacija naveli da je reč o kršenju međunarodnog prava.

Zvaničnici tog ministarstva kazali su da je bezbednosni dekret "neophodan i hitan" i da se očekuje da bude usvojen u ponedeljak na sednici Vlade Italije.

Veče uoči slanja tog akta u parlamentarnu proceduru, na ostrvo Lampedusa iskrcano je 47 migranata  nakon što je po sudskom nalogu zaplenjen brod koji ih je spasao, što je naljutilo italijanskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija.

Salvini je tu vest saznao tokom gostovanja na jednoj televiziji te je postavio pitanje ko je u vladi mogao da donese takvu odluku koja se kosi sa njegovim zvaničnim nalogom.

Zabrana uplovljavanja brodova sa migrantima

Prema nacrtu zakona, ministar unutrašnjih poslova trebao bi da dobije ovlašćenja da zabrani uplovljavanje brodova u italijanske teritorijalne vode u slučaju pretnje javnom redu i miru.

Dokument predviđa i kazne do 5.500 evra za svakog prebačenog migranta.

U pismu poslatom Vladi 15. maja, visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Rim da odustane od tog dekreta, nazvavši ga "još jednim političkim pokušajem da se kriminalizuju operacije spasavanja".

Dekret "dodatno pojačava atmosferu neprijateljstva i ksenofobije prema migrantima", navodi se u pismu, koje je potpisalo nekoliko izvestilaca UN-a za ljudska prava.

Salvini je predložio dekret uoči izbora za Evropski parlament sledeće nedelje, na kojima se nacionalističke, antimigrantske partije nadaju odličnim rezultatima.

Salvinijeva stranka Liga delimično je stekla popularnost zbog čvrste antimigrantske politike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.