Istraživanje: Znatan broj Nijemaca zagovara ksenofobiju

Više od trećine Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju do te mjere da predstavljaju opasnost (EPA)

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da znatan broj građana te zemlje zagovara ksenofobiju.

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu u Leipzigu, jedna od tri osobe na zapadu zemlje i jedna od dvije na istoku zagovara ksenofobične ideje.

Ti podaci jasno pokazuju da se ksenofobija znatno povećava ako se krene od zapada zemlje prema njenom istočnom dijelu.

Također, 56% ispitanika u toj studiji reklo je da se “osjećaju strancima u svojoj zemlji zbog prisustva muslimana”, javlja Anadolija.

Prema istom istraživanju, svaka druga osoba odgovorila je da podržava zabranu ulaska muslimanima u Njemačku.

Studija je pokazala da 36,6% Nijemaca smatra da su stranci naselili njihovu zemlju do te mjere da predstavljaju opasnost.

Policija čuva sinagoge i džamije

Bekir Altas, generalni sekretar Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), komentirajući rezultate istraživanja, rekao je da je ksenofobija u Njemačkoj dostigla alarmantan nivo, dodajući da bi političari u toj zemlji trebali što prije preduzeti određene mjere kako bi spriječili takav trend.

Upozorio je da islamofobiju, antisemitizam i rasizam iz dana u dan podržava sve više njemačkih građana, napominjući da je potrebno voditi “mudru i integrirajuću politiku”.

“Njemačka je liberalna i demokratska zemlja. Međutim, čini se da je potrebno ponovo potcrtati ovakvu tvrdnju”, rekao je Altas.

Istakao je da je sramotno što čak i danas sinagoge u Njemačkoj moraju čuvati policajci, dodajući da ni muslimani više ne žele stalno biti u situaciji kada je i dalje potrebno da policija čuva njihove džamije.

Izvor: Agencije