Istraživanje: 9,7 miliona djece se nije vratilo u školu

Više od 1,5 milijardi djece bilo je pogođeno zatvaranjem škola (EPA)

Globalno istraživanje međunarodne nevladine organizacije Save the Children provedeno u proteklih šest mjeseci pokazalo je da je pandemija COVID-19 prouzrokovala najveće vanredno stanje u obrazovanju u historiji, sa 9,7 miliona djece koja se nisu vratila školovanju ove godine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Save the Children izvještaju pod nazivom “Zaštitimo generaciju” i pokazuju da je pandemija COVID-19 rezultirala razarajućim utjecajem na obrazovanje djece koja potiču iz siromašnih područja te proširila jaz između bogatih i siromašnih.

Istraživanje je, između ostalog, otkrilo da je 90 posto domaćinstava izgubilo više od pola primanja zbog pandemije i imalo poteškoće u pristupu zdravstvenoj zaštiti, a da se nasilje u porodici udvostručilo – tokom zatvaranja škola broj prijavljenih slučajeva nasilja porastao je na 17 posto, za razliku od osam posto dok su djeca redovno išla u školu.

Također, više od dvije trećine domaćinstava susrelo se s poteškoćama u nabavci prehrambenih namirnica, a 45 posto ispitanika iz siromašnih domaćinstava imalo je poteškoće prilikom plaćanja medicinskih potrepština tokom pandemije.

Proširene postojeće razlike

Više od 1,5 milijardi djece bilo je pogođeno zatvaranjem škola, a tokom izolacije dvije trećine djece nije imalo nikakvog kontakta s nastavnicima.

Osim toga, 80 posto djece smatra da je učilo malo ili ništa tokom zatvaranja škola, a više od 83 posto izrazilo je pojavu negativnih osjećanja tokom pandemije.

“Navedeni podaci šalju jasnu poruku da je COVID-19 pandemija proširila već postojeće razlike među ljudima. Najvećoj marginaliziranoj i najosjetljivijoj populaciji – djeci dosadašnja borba da ostanu zdrava, sigurna, idu u školu, postala je još izražajnija proteklih mjeseci. Postoji prava opasnost da bude poništen napredak iz oblasti dječje zaštite koji je građen proteklih 20 godina”, saopćeno je iz organizacije Save The Children.

Izvor: Agencije