Istražitelji OPCW-a putuju u Doumu da istraže napad

Sirijska pobunjenička grupa optužila je vladine snage da su u subotu bacile bure-bombu s otrovnim hemikalijama na civile u Doumi (EPA)

Istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) putovat će u sirijski grad Doumu da istraže izvještaje o napadu na taj grad u kojem je poginulo više od 60 ljudi, saopćila je u utorak ta organizacija.       

OPCW je zatražio od Sirije “da ostvari neophodnu pripremu za takvo raspoređivanje”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

“Ovo koincidira sa zahtjevom Sirijske Arapske Republike i Ruske Federacije da se istraže optužbe za upotrebu hemijskog oružja u Doumi. Tim se priprema za skori dolazak u Siriju”, dodaje se u saopćenju OPCW-a.

Kako je agencija prethodno izvijestila, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da će Kremlj podnijeti rezoluciju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom će predložiti da istražitelji iz OPCW-a istraže navodni hemijski napad na Doumu u Istočnoj Ghouti.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da ne postoji prijetnja da situacija u Siriji izazove vojne sukobe između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Beta.

Poziv Sirije

Vlada Sirije također je pozvala OPCW da pošalje svoj tim da istraži navode o hemijskom napadu u Doumi, izvijestili su državni sirijski mediji.

Sirija želi sarađivati s OPCW-om da otkrije istinu o navodima koje pojedine zapadne sile koriste da bi opravdale svoje agresivne namjere, prenijela je SANA pozivajući se na neimenovani zvanični izvor u sirijskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Sirijska pobunjenička grupa optužila je vladine snage da su u subotu bacile bure-bombu s otrovnim hemikalijama na civile u Doumi i da je tom prilikom povrijeđeno više od 500 osoba. Zapadni mediji prenose da su tom prilikom ubijeni deseci osoba.

Vlada Sirije, međutim, navode o tom napadu nazvala je “izmišljotinama”.

Izvor: Agencije