Istraga o padu helikoptera, izvučena crna kutija


Beograd – 21:03

Telegrame saučešća porodicama nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara u Beograd, uputili su danas državni zvaničnici, šefovi stranaka i političke orgaizacije.

Telegrame saučešća porodicama nastradalih, kao i Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije i Domu zdravlja u Novom Pazaru uputio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Izraze najdubljeg saučešća uputio je i Princ Aleksandar Karađorđević, navodeći da je sinoćnja tragedija nanijela nenadoknadiv gubitak najbližima nastradalih, i da nema riječi utjehe koje mogu da ublaže taj bol.



Zagreb – 19:58

 

Predsjedica Hrvatske Kolina Grabar Kitarović uputila je izraze iskrenog žaljenja predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zbog tragedije.


Beograd – 19:53

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastat će se sutra sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.


Beograd – 19:44

Stručnjaci su za medije iz Srbije analizirali šta je uzrokovalo nesreću:

“Pored nepovoljnih uslova, imali smo stresnu situaciju kada je u toku spašavanje jednog života. Helikopter jeste bio opremljen, posada je bila obučena, međutim, pitanje je da li su oni ovo izvodili i u realnosti, ali i cela dinamika donošenja odluke da se poleti možda ne zavisi od njih”, rekao je za B92 novinar Petar Vojinović koji prati avijaciju.

“Ono što smo i na konferenciji mogli da saznamo je da je problem bio da se spasilačka misija završi. Koliko smo čili posada je nekoliko puta menjala pravac prilikom pokušaja sletanja na aerodrom. Ukoliko let nije moguće bezbedno dovršiti ne bi trebalo da se dovodi u pitanje bezbednost posade, bilo čiji život da je u pitanju“, naveo je Vojinović. 

Govoreći o smanjenoj vertikalnoj vidljivosti, Vojinović je rekao da se mora uzeti u obzir i vrijeme leta.

“Nekoliko aviona je prebačeno na Temišvar, ali nismo sigurni da li se to desilo baš u trenutku kada je helikopter trebalo da sleti“, istakao je Vojnović i dodao da je vidljivost bila smanjena između 20 i 90 metara.

Prema njegovim riječima, šta se dogodilo još se ne zna, a istraga će pokazati svoje.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za N1 da je helikopter je veoma osjetljiva platforma ograničena kada su u pitanju noćni let i let u teškim uvjetima.

Naveo je da je iznenađen što se letjelica uopšte našla u zraku i da je zbunjujuć slijed događaja koji je doveo do nesreće, jer, kako on tvrdi, letjelice Vojske Srbije nisu u stanju da lete u složenim meteorološkim uvjetima kakvi su bili sinoć.

“Verovatno će istraga pokazati koje su sve okolnosti pratile nesreću, a u vazduhoplovstvu nikad ne postoji samo jedan uzrok za nesreću već niz uzroka”, rekao je Radić. 


Novi Sad – 19:34

Predsjednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, u ime Pokrajinske vlade i u svoje ime, porodicama nastradalih i Vojsci Srbije uputio je izraze najdubljeg saučešća.

“Samo nemi od užasa i tuge možemo ostati na vest o ovakvoj tragediji. Porodicama žrtava, Vojsci Srbije i svima kojima je ovaj tragični događaj odneo nekog bliskog i voljenog, izražavamo najiskrenije i najdublje saučešće”, naveo je Pajtić.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uputio je, u ime pokrajinske skupštine i u svoje lično ime, izraze najdubljeg saučešća. 

“Duboko nas je potresla velika tragedija u kojoj je izgubljen jedan tek započet život, životi medicinskih radnika i pripadnika Vojske Srbije.”


Novi Pazar – 18:34

Kolege iz humanitarnog udruženja Otvorena ruka iz Novog Pazara, potreseni su smrću ljekara Ljajića:


Novi Pazar – 17:30

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić obišao je porodice nastradalih. U pratnji direktora Zdravstvenog centra Novi Pazar i gradonačelnika posjetio je članove porodice, te rodbinu nastradalih – ljekara Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića. Ljajić je u svoje i u ime Vlade Srbije izjavio saučešće i istakao da im Vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. U ovom gradu je proglašena trodnevna žalost.


Banja Luka – 17:20

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću povodom tragične nesreće.

Vlada Republike Srpske proglasila je nedjelju, 15. mart, za dan žalosti u bh. entitetu Republici Srpskoj, povodom tragedije koja se dogodila u Srbiji kada je u helikopterskoj nesreći poginulo sedam osoba.


Beograd – 15:55

Na mjestu helikopterske nesreće u blizini beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” pronađena je crna kutija. U toku je istraga, a uzroci nesreće još nisu poznati. Ministar Bratislav Gašić je rekao da je letjelica bila opremljena svom opremom neophodnom za letenje i u najtežim okolnostima.


Novi Pazar – 15:00

Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera.

“Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedjelju, ponedjeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota”, rekao je na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Sjednica, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, počela je minutom šutnje i fatihom, zbog tragično nastradalih u padu helikoptera, u kojem su poginuli petodnevna beba, medicinski radnici iz Novog Pazara i četiri člana posade.

Ovo je velika tragedija za Novi Pazar i Srbiju, rekao je Mahmutović i dodao da će Vlada pomoći porodicama nastradalih.

Mahmutović je rekao da će Novi Pazar danas posjetiti ministri odbrane i zdravstva, Bratilslav Gašić i Zlatibor Lončar, i da će svi zajedno posjetiti porodice poginulih u ovom gradu.


Ljubljana – 14:44

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas najdublje saučešće predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i porodicama nastradalih u tragičnoj nesreći prilikom pada vojnog helikoptera koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd.

Pahor je istakao da je Slovenija užasnuta ovakvom tragedijom i ponudio pomoć ukoliko ona bude potrebna.


Beograd: 14:10

“Magla je bila velika. Ja sam oko šest sati prošetao sa komšijom i bila je magla. Pre neko veče smo baš prišli toj zoni pada i na nesreću smo predvideli to. Ima odavde još dva kilometra, do ledina, ima tu i šuma. To je negde tu moglo da se desi”, kazao je za Al Jazeeru jedan od mještana koji je živi blizu mjesta gdje se desila nesreća.


Beograd – 13:52

Helikopter koji se srušio bio je jedna od najispravnijih letjelica u ratnoj avijaciji Srbije, posada najbolje što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a najoptimalniji uvjeti za slijetanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Domu Vojske Srbije.

Formirane su dvije komisije za utvrđivanje uzroka nesreće koje imaju zadatak da utvrde zašto je do nesreće došlo, ko je eventualno odgovoran, kao i uzroke tehničke prirode, a rok za završetak njihovog rada je 30. mart.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da će nadležni organi utvrditi ko snosi odgovornost za nesreću, ali istakao i da odgovornost osjećaju i on i njegovi saradnici. 

“Odgovornost osećam i ja i svi moji saradnici, ne delimo je, svako je odgovoran za svoj deo, koliko ko utvrdiće nadležni organi i sa tim ćete biti upoznati. Ne može čovek biti neodgovoran za rad organizacije ako je na njenom čelu i svakog pojedinca koji je čini. Osećam svoju odgovornost, ona će biti raspravljena, da li je ima ili je nema”, rekao je Diković.

Na konferenciji je rečeno i da je od 1996. godine ovo najteža nesreća sa tako tragičnim ishodom u Srbiji.

Raščišćavanje odrona sa puta [Foto: Tanjug]

Sanitetsko vozilo u kojem se nalazila životno ugrožena beba iz Novog Pazara nije moglo da prođe dionicu puta zbog odrona u mjestu Pivnici na Ibarskoj magistrali, pa je upućen helikopter Vojske Srbije koji će je prevesti do Beograda, rečeno je Tanjugu u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Helikopter je trebao da sleti na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, gdje ga je trebao dočekati i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Al Jazeera i agencije