Istok Ukrajine opasan za novinare

Istok Ukrajine opasno je mjesto za rad novinara – kako domaćih tako i stranih. Mnogi od njih izloženi su svakodnevnim prijetnjama, pritiscima i privođenjima. Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo istražio je šta o svemu tome kažu proukrajinski a šta proruski novinari, te kako je raditi u trenutnim uvjetima.

Katarina Žemčužnikova (26) novinarka je jedinog ukrajinskog web-portala u Donjecku. Ne smije se približiti zgradi tamošnje Vlade, koja je pod kontrolom proruskih aktivista. S još desetak ukrajinskih novinara našla se na udaru proruskih snaga.

“Označeni smo kao neprijatelji. Zabranili su nam prilazak zgradi Vlade, zapisali su sve naše adrese, na internetu objavili naše fotografije, prijete da će nam zauzeti redakcije, pritišću nas i prijete sve vrijeme. U martu su fizički napali mog fotoreportera, razbili mu kameru i oduzeli sav materijal”, rekla je.

Iskustva druge strane

Kaže da je već navikla na neugodnosti i razna dobacivanja. Njena se fotografija našla na lecima podijeljenim širom grada, na kojima je označena radikalnim neprijateljem proruskih aktivista. 

“Pojavile su se informacije da me proruski aktivisti namjeravaju oteti. U ovome trenutku o tome ne razmišljam, ali ti ljudi imaju dovoljno drskosti da to i učine, jer jednostavno nemaju ni zrna ljudskosti i razumijevanja u sebi”, ističe Katarina.

Ruski novinari s proukrajinskim pristalicama imaju ista iskustva kao i ukrajinski novinari s proruskim aktivistima.

“Pristalice Euromajdana imaju negativan stav prema novinarima, ne samo zbog toga što su ruske nacionalnosti već zato što smo izvještavali o radu gradske uprave, koja je naš vlasnik, i imali smo negativna iskustva”, ističe Jelijena Bloha, urednica gradskog lista.

Ipak, za ponašanje proruskih aktivista prema ukrajinskim novinarima nalazi opravdanja.

“Moram reći da su proruski aktivisti agresivno nastrojeni prema ukrajinskim novinarima, jer vjeruju da oni pišu laži. Nazivaju ih teroristima i separatistima, jer zauzimaju zgrade javne uprave. Isto se događalo i na zapadu Ukrajine, a tamo su ih nazivali herojima”, kazala je ona.

Različita uvjerenja

Iako rade isti posao, politička uvjerenja i pogled prema aktualnoj političkoj situaciji kod te dvije novinarke potpuno su različiti. Baš kao i mišljenje ko se nalazi u nezahvalnijem položaju.

“Njih niko ne dira. Ruski mediji mogu normalno i bez ometanja raditi svoj posao. Nisu izloženi pritisku ili prijetnjama, za razliku od nas”, smatra Katarina.

“Dobila sam brojne poruke na društvenim mrežama s prijetnjama. Tjeraju me da odem u Rusiju, inače će me Desni sektor ukloniti. Strah me je i plakala sam, ali to je moj posao”, zabrinuta je Jelijena.

Posao koji je u trenutnoj situaciji vrlo teško raditi, baš kao i stranim novinarima. Zbog napisane ili izgovorene rečenice, desetak ih je privedeno i pušteno u proteklih nekoliko sedmica, mahom u Slavljansku, središtu proruske pobune.

Izvor: Al Jazeera