Istekao rok za podnošenje izvještaja o helikopteru

Tehničkoj komisiji u Srbiji koja je istraživala uzroke pada vojnog helikoptera Mi-17, u kojoj je 13. marta poginulo sedam osoba, danas je istekao rok za podnošenje izvještaja.

Uprkos najavama da će biti objavljen, dokument je i dalje nepoznat javnosti.

Ni poslije 17 dana od pada vojnog helikoptera, porodice poginulih, ali i javnost ne znaju zašto je letejlica pala i ko je odgovoran za nesreću.
 
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić kaže da on nije nadležan za taj slučaj. 
 
”Mogu da kažem da je načelnik Generalštaba oformio komisiju i dao rokove toj komisiji da dostavi izveštaj. Isti izveštaj ni ja nisam dobio. I molim vas samo za strpljenje, to je sve što mogu da vam kažem danas i na to da odgovorim”, rekao je. 
 
Tehnički propusti
 
Premijer Aleksandar Vučić zna nešto više, iako po Ustavu njegova funkcija nema nikakvu nadležnost u vojsci. 
 
On kaže da je bilo tehničkih propusta. Novinare poziva da se za izvještaj obrate Tužilaštvu.
 
”Dobićete izveštaj, pitajte tužioce, pošto sam pročitao taj izveštaj, nema tamo ništa Bog zna šta spektakularno što biste mogli da vidite, tako da prosto se nadam da će tužioci s tim da izađu u javnost danas ili sutra i sve ćete moći da vidite i onda sami donesite odluku šta se dogodilo i čija je krivica”, rekao je. 
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se ponašanjem nadležnih, oko ovog slučaja stvara konfuzija.
 
”Mi imamo potpuno paradoksalnu situaciju da premijer javno govori o detaljima iz istrage o kojima ne bi smelo ni iz jednog izvora govora osim da to saznamo iz službenih saopštenja. Najpozvanija lica ćute, stvara se kofuzija i očigledno se sada u senci počinje sa kreacijom jedne intrige, jednog unutrašnjeg vrlo ozbiljnog političkog sukoba u kome će vojska ponovo biti žrtva”, rekao je Radić.
 
Poslije pada helikoptera formirane su dvije komisije. Jedna je predala izvještaj 18 marta, predsjedniku Srbije, načelniku Generalštaba i Tužilaštvu. 
 
Tužilaštvo će analizirati izvještaj
 
Komisije su imale zadatak da utvrde okolnosti nastanka udesa i eventualnu odgovornost vojne organizacije. 
 
”Tužilaštvo će na osnovu podataka koje dobije od vojne komisije prvo analizirati, a potom odlučiti da li u tom predmetu ima elemenata krivičnog dela”, javio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.
 
Pad helikoptera izazvao je ogromnu pažnju javnosti Srbije. Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da se Ministarstvo odbrane poziva na interne zakonske akte, kojma zabranjuje javnosti da bude obaviještena. 
 
Međutim, Ustav, kao najviši pravni akt države, propisuje upravno suprotono. 
 
”Prema tome, onaj ko misli da može makar temporalno da ograniči prava javnosti morao bi da pronađe neki razlog u Zakonu o slobodnom pristutpu. Ja taj razlog lično ne vidim. Mislim da činjenica da nisu saopšteni, da to javnost ne zna, samo je šteta”, rekao je Šabić.
 
Helikopter Mi-17 pao je 13. marta u blizini civilnog aerodroma ”Nikola Tesla” u Beogradu.
 
U nesreći su poginula četvorica pripadnika Vojske Srbije, dva ljekara Iz Novog Pazara i beba stara pet dana. Helikopter je bio u intervenciji spašavanja bebe. 

Izvor: Al Jazeera