Oglasi

Islamsku zajednicu odbila 22 paradžemata

Predstavnici 14 'paradžemata' prihvatilo je uključenje u Islamsku zajednicu BiH, dok ih je 22 to odbilo.

yf9Dhuu7UmA

U Sarajevu je danas održana 4. redovna sjednica Sabora Islamske Zajednice u BiH. Na dnevnom redu bilo je 13 tačaka, prenosi novinska agencija Patria.

Kako je nakon sjednice saopćeno, Rijaset IZ BIH proveo je proces intenzivnog razgovora s pojedincima, pripadnicima islama koji nisu u evidenciji članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno grupama koje nisu uključene u džemate Zajednice na teritoriji države.

Rijaset je o tim razgovorima obavijestio Vijeće muftija i podnio Izvještaj sa prijedlogom zaključaka Saboru. Doneseno je ukupno sedam zaključaka.

Na osnovu informacija prikupljenih u toku provođenja ove instrukcije, statistika izgleda ovako: obavljen razgovor sa 38 skupina paradžemata, od toga, Zeničko muftijstvo 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko 7, Bihaćko 3, Mostarsko 2, Travničko 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrirana nijedna skupina.

Spisak paradžemata

Broj objekata koje koriste ove skupine, a koji nisu registrirani u IZ BiH je 29. Od ukupnog broja skupina sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 skupina su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija - Kakanj, Osijek, Dragulj - Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja.

Predstavnici 22 skupine nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla , Dubnica, Delići-Hukići.

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra, kao i džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot - rečeno je između ostalog nakon sjednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.