Islamska zajednica BiH: Državni organi trebaju reagovati na Dodikove uvrede

Dodik je izjavio i kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su zbog ezana pale cijene nekretninama. (Tanjug)

Savetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZ BiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede pre svega treba da reaguju državni organi u BiH, javlja agencija Anadolija.

Milorad Dodik je pre nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”.

Dodik je, osim što je vređao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

Muhamed Jusić je u razgovoru s novinarom Anadolije poručio kako IZ ne želi da polemiše s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

Dodik odgovoran ako bude napada na džamije

“Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama”, poručio je Jusić.

Podvukao je takođe kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik treba da reaguju državni organi, prvenstveno tužilaštvo, jer u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, odnosno da je reč o krivičnom delu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Islamska zajednica se, prema rečima Jusića, neće spuštati na Dodikov nivo, s njim polemisati, ali ni trpiti uvrede.

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, zaključio je Jusić.

Izvor: Agencije