Islam u Austriji: Od službenog priznanja do diskriminacije

Vlada Austrije je odlučila da zatvori sedam džamija i protjera iz zemlje 60 imama u Tursku (Reuters)

Piše: Khaled Shamat

Odluka austrijske Vlade da zatvori sedam džamija i protjera iz zemlje 60 imama u Tursku ponovo je dovela u centar pažnje polemike o islamu na političkoj i medijskoj sceni u Austriji, koja je priznala islam kao svoju službenu religiju prije jednog stoljeća.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da će sedam džamija biti zatvoreno, a deseci imama protjerani iz zemlje zajedno sa svojim porodicama. Odluka je odnesena nakon istrage fotografija napravljenih u austrijskoj džamiji na kojima su snimljeni dječaci koji nose vojne uniforme u znak sjećanja na bitku na Galipolju. Manifestacija je održana u jednoj od glavnih džamija u Beču koje se finansiraju sredstvima iz Turske.

“Za paralelna društva politički islam i radikalizaciju nema mesta u našoj zemlji”, rekao je austrijski kancelar.

Odluka austrijskog kancelara je naišla na političku i medijsku podršku u njegovoj državi. Pozdravile su je i evropske struje radikalne desnice, dok je Turska oštro osudila Kurtzove izjave. Islamska vjerska zajednica u Austriji najavila je preduzimanje pravnih koraka. 

‘Na pragu rata između križa i polumjeseca’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Kurtza riječima: “Plašim se da se nalazimo na pragu rata između križa i polumjeseca”, nakon odluke austrijskog kancelara da zatvori sedam džamija i protjera desetke imama iz države.

S druge strane, odluka austrijskih vlasti je izazvala raskol unutar Islamske vjerske zajednice u Austriji. Predstavnici ove vjerske zajednice zatražili od predsjednika Ibrahima Olguna da podnese ostavku, optužujući ga da je upravo on zahtijevao od austrijskih vlasti da zatvore ove džamije i protjeraju imame.

Farid Hafez, predavač i istraživač na Univerzitetu u Salzburgu, koji se bavi pitanjima islamofobije i radikalnih desničarskih struja, nije bio iznenađen ovakvom odlukom austrijske Vlade, koju čine radikalno-desničarske stranke Narodna partija i Slobodarska partija.

Hafez je izjavio za Al Jazeeru da zatvaranje džamija i deportacija imama Turaka govore o novoj Vladinoj politici prema islamu. Takva politika ima za cilj ojačati status države u suprotstavljanju vjerskom tijelu koje predstavlja muslimane u Austriji te ojačati muslimanske predstavnike koji sarađuju s državom protiv dobro organizirane i nezavisne muslimanske manjine.

‘Džamije nemaju vezu s političkim islamom’

Kaže da ovakav odnos prema muslimanima odražava paternalistički pristup, koji prelazi granice Austrije i do drugih država Evropske unije. On počinje s nametanjem ograničenja najugroženijim manjinama, a zatim se državi daju veće ovlasti u nadgledanju i praćenju, kako bi bile obuhvaćene šire kategorije stanovništva.

U Austriji živi oko pola miliona muslimana, što čini oko šest posto stanovnika države. Islamsko-turska unija u Austriji odgovorila je da odbacuje procedure austrijske Vlade kojima se prijeti deportacijom imama.

Islamsko-turska unija u Austriji pojašnjava da su njeni imami primali plate iz Turske na legalan način, na osnovu sporazuma koji je postignut između Beča i Ankare. “Druge vjerske zajednice koje su priznate u državi i dalje dobijaju sredstva iz inostranstva, a islamskim institucijama se to zabranjuje. Takva odluka nije pravedna i opravdana i dovodi u pitanje ustavno načelo ravnopravnosti građana”, dodaje Islamsko-turska unija u Austriji.

Omar Al-Rawi, musliman i zastupnik u lokalnom parlamentu savezne pokrajine Beč, smatra da je saopćenje Vlade o zatvaranju džamija i deportaciji imama Turaka “populistička mjera, kojom se igra na kartu islamofobije da bi se udovoljilo austrijskim glasačima”. On je za Al Jazeeru kazao da se džamije koje su postale meta Vlade ne mogu dovesti u vezu s “političkim islamom”, kojeg bi austrijska Vlada trebala precizno definirati. Ističe kako je ista stvar i s imamima Turcima, koji nisu pokazivali nikakve znakove naginjanja radikalizmu.

‘Namjerni napadi na vjerske simbole’

Rawi je iznenađen žurbom austrijskog kancelara da donese odluku o zatvaranju džamija i deportaciji imama. Odluka je saopćena na konferenciji za novinare, bez prethodnog obavještavanja islamskih institucija u državi o tome ili obraćanja pravosuđu, u skladu s normama pravne države.

Rawi, koji je ranije obavljao funkciju povjerenika za integraciju, ističe da su odluci austrijske Vlade o zatvaranju džamija i protjerivanju imame prethodile najave zakona koji će zabraniti učenicama muslimankama da nose marame u vrtićima i osnovnim školama. Heinz-Christian Strache, predsjednik Slobodarske partije Austrije i zamjenik austrijskog kancelara, obećao je da se neće ograničiti samo na ovoj zabrani.

Rawi ističe da ovakve stroge politike dolaze istovremeno s otkazivanjem iftara tokom ramazana ove godine. Austrijska Vlada je na taj način zanemarila jedan simboličan gest kojem su prethodne vlade posvećivale pažnju. Upozorio je i na porast frustracije i nezadovoljstva među muslimanima u Austriji zbog, kako to smatraju, namjernih napada na vjerske simbole. Animozitet Slobodarske partije Austrije prema muslimanima sada se prenio i na Narodnu partiju Austrije, koja počinje snažno igrati na tu kartu.        

Izvor: Al Jazeera