ISIL zapalio naftni terminal u Libiji

Veliki požar bjesni u jednoj od najvećih naftnih luka u Libiji. Borci skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) napali su naftni terminal u Sidri, na istoku zemlje, i zapalili pet velikih rezervoara.

Borci ISIL-a već četiri dana napadaju naftni terminal u Sidri. Oružana grupa napala je ovo postrojenje u listopadu, ali nisu ga uspjeli zauzeti.

Posljednji napad bio je bolje koordiniran, no i ovaj put ISIL nije mogao zauzeti terminal. Neki od čuvara su poginuli. Oni ranjeni prebačeni su u bolnicu u Misrati.

“Nadamo se da je situacija sada pod kontrolom. Pretrpjeli smo gubitke. Desetak ljudi je poginulo, a još 30 ranjeno. Neprijatelj svoje ranjene nema gdje liječiti. Bogu hvala, mi smo u Misrati”, rekao je jedan od čuvara.

Korištenje vakuuma vlasti

Borci ISIL-a iskoristili su vakuum vlasti u Libiji. Neki analitičari ističu kako će ISIL u Libiji biti mnogo teže poraziti ako ova grupa uspije zauzeti Sidru ili obližnji Ras Lanuf.

“Ta prijetnja je realna. Ako ISIL u Libiji uspije zauzeti postrojenja za proizvodnju nafte, oni će već naći načina da je prodaju. To bi im možda moglo omogućiti da na sjeveru Libije stvore kvazidržavu, kakvu su napravili u Siriji i Iraku”, ističe Malcom Hambers iz britanskog geopolitičkog instituta RUSI.

Sukob u Libiji traje od 2011. godine, nakon svrgavanja s vlasti Muammera Gaddafija.

Libija ima dvije vlade – jedna je sa sjedištem u Tripoliju, a druga, koju je priznao UN, u Tobruku. Prošlog mjeseca, ove dvije vlade potpisale su inicijalni sporazum o suradnji, ali veći napredak nije zabilježen.

UN poziva obje strane da se ujedine prije nego što se proširi ISIL-ova ideologija.

Izvor: Al Jazeera i agencije