ISIL upao u grad na granici sa Turskom, borbe u toku

Najmanje 45 boraca ISIL-a i 20 pripadnika kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) poginulo je u masovnoj ofanzivi (Al Jazeera)

Borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) upali su u pogranični grad Tel Abyad koji je mjesecima pod kontrolom kurdskih boraca.

Glasnogovornik pobunjeničkih i većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga je rekao da su borci ISIL-a izveli napad na taj grad na granici sa Turskom poslije ponoći i da su borbe u toku.

Američke zračne snage izvršile su deset napada kako bi pomogle kurdskim jedinicama da zaustave ISIL.

Najmanje 45 boraca ISIL-a i 20 pripadnika kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) poginulo je u masovnoj ofanzivi ISIL-a, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

YPG kaže da se bori protiv ISIL-a na petnaest položaja kod ovog grada.

Borbe su izbile prvog dana primirja prema američko-ruskom planu iz kojeg su isključene ISIL i podružnica Al-Kaide, Fronta Al Nusra.

SOHR je također objavio da je koalicija predvođena SAD-om izvela deset zračnih napada kako bi zaustavila napad ISIL-a na Tel Abyad.

Nekada većinski arapski grad, kurdske jedinice narodne zaštite preuzele su od ISIL-a u junu prošle godine, te ga pripojile kurdskom autonomnom kantonu Kobani.

Stav Turske

YPG kontrolira gotovo cijelu granicu između Sirije i Turske.

Turska zahtijeva da se YPG, oružano krilo sirijske kurdske Demokratske partije jedinstva, odrekne teritorije koju je osvojio potisnuvši sirijske oružane grupe koje podržava Ankara.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom, odnosno sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK), koju također smatra terorističkom. 

Turski lideri nedavno su oštro odgovorili na stav SAD-a da YPG ne smatra terorističkom organizacijom, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjednačio je YPG i ISIL. 

Izvor: Agencije