ISIL ‘prihvatio vjernost’ Boko Harama

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant kontrolira velike dijelove teritorije Iraka i Sirije (Arhiva)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant je u četvrtak u audioporuci poručila kako je prihvatila lojalnost koju je ponudila nigerijska grupa Boko Haram.

“Mi saopćavamo dobre vijesti o proširenju halifata na Zapadnu Afriku, pošto smo prihvatili vjernost naše sunitske braće koja se bore za džihad”, naveo je u poruci glasnogovornik ISIL-a Mohamed al Adnani, koristeći arapski naziv za Boko Haram, izvijestio je AFP.

Al Jazeera ne može potvrditi audiozapis koji je u četvrtak objavljen na internetskim stranicama koje kontroliraju pripadnici ISIL-a, no veoma je sličan ranijim Adnanijevim porukama.

Pobuna od šest godina

Vjernost Boko Harama ISIL-u, koju je položio lider nigerijske grupe Abubakar Shekau, objavljena je u audiosnimku objavljenom na Twitter stranici grupe u subotu, no nije mogla biti odmah potvrđena.

U videu se navodi halifa Ibrahim ibn Awad ibn Ibrahim al-Awad al-Qurashi, poznatiji kao Abu Bakr al-Baghdadi, vođa ISIL-a, koji kontrolira velike dijelove teritorije Iraka i Sirije.

Boko Haram vodi pobunjenički rat skoro šest godina protiv nigerijske Vlade, s ciljem uspostavljanja šerijatske države na većinski muslimanskom sjeveru afričke države,

Izvori: Al Jazeera i agencije