ISIL oteo 300 radnika cementare kod Damaska

Iz sirijskog Ministarstva industrije su kazali kako su izgubili kontakt s fabrikom (Al Jazeera)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant kidnapirali su približno 300 građevinskih radnika i izvođača radova u oblasti sjeveroistočno od glavnog grada Damaska, javila je u četvrtak sirijska državna televizija.

U saopćenju se navodi kako su radnici cementne kompanije Al-Badia oteti u četvrtak u Dumeiru, oblasti u kojoj su pripadnici ISIL-a pokrenuli iznenadni napad na Vladine snage početkom ove sedmice.

Državna novinska agencija SANA pozvala se na izvor iz kompanije, koji je rekao kako nisu uspjeli ostvariti kontakt s bilo kim od radnika, prenosi agencija AP.

Izgubljen kontakt

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati rat u Siriji i ima brojne izvore sa terena, objavila je ranije tokom dana kako je izgubljen kontakt s nekoliko desetina radnika u Dumejru.

Iz sirijskog Ministarstva industrije su, također, kazali kako su izgubili kontakt s fabrikom.

S druge strane, mještani jednog sela u blizini fabrike tvrde kako su vidjeli najmanje 120 kidnapiranih radnika u ISIL-ovim automobilima, koji su se kretali ka uporištu ISIL-a u blizini Istočne Gute, kod prijestolnice Damaska.

Izvor: Agencije