Oglasi

Ischinger: Iluzija je da će Njemačka biti dio Vijeća sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije ocijenio kako se ta želja Berlina vjerovatno neće ostvariti.
Ischinger je također kazao danas kako zvanični Teheran šteti nastojanjima Evrope da očuva nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015.EPA

Njemački diplomata i predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger ocijenio je danas kako se želja Njemačke da postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a vjerovatno neće ostvariti, prenose agencije.

„Da li je moguće da se ta želja ispuni? Odgovor je ne. Nema potrebe gajiti iluzije“, rekao je on novinarima u Berlinu.

Navodi se kako je Ischinger kazao kako je za reformiranje Vijeća sigurnosti potrebno „mnogo napora“ i kako je nevjerovatno teško to ostvariti.

„Vjerujem da je to iluzija koja nikada neće postati stvarnost“, poručio je njemački diplomata.

Agencija TAS S prenosi kako je ranije objavljeno da će Njemačka i Francuska 22. januara potpisati novi sporazum o saradnji u kojem će dvije države, svaka u svoje ime, izraziti želju Berlina i Pariza da se osigura da Njemačka postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN. Podsjeća se kako su stalne članice Vijeća: Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska.

Pitanje saradnje s Iranom

Ischinger je također kazao danas kako zvanični Teheran šteti nastojanjima Evrope da očuva nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. aktivnostima kao što je najnoviji slučaj špijunaže u koji je umiješan pripadnik njemačke vojske.

Predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije upozorio je Evropu kako se ne treba priključiti Washingtonu u povlačenju iz sporazuma sa Iranom čiji je jedini cilj da zaustavi iranski nuklearni program, prenosi Reuters.

Njemačka, koja zajedno sa Francuskom predvodi napore u održanju sporazuma, izrazila je ove sedmice ozbiljnu zabrinutost koju je prenijela visokom iranskom diplomati u vezi slučaja muškarca koji je uhapšen u utorak pod sumnjom za špijunažu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.