Oglasi

Irska bježi od krize i recesije

Privreda u prvom kvartalu nije skliznula u recesiju, kako se mislilo, a fiskalni ciljevi za prvu polovinu 2012. godine su ispunjeni.
Irska je jedna od tri članice eurozone koje su zatražile finansijsku pomoćAP

Irska se polako izvlači iz ekonomske krize, zbog koje je bila natjerana da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć, saopćili su kreditori Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pohvala EU-a i MMF-a ukazuje na mogućnost da bi zvanični Dublin mogao biti nagrađen ublažavanjem nekih od uslova pod kojima je dobio pomoć, prenosi AFP.

Kreditori, koji su nakon obavljene revizije pohvalili svojevremenog "keltskog tigra" za ostvarenje zacrtanih ciljeva i djelimično vraćanje povjerenja na tržištu, ipak su upozorili da će ekonomski rast ostati skroman i u 2013. godini.

Iz EU-a i MMF-a su dodali da su "fiskalni ciljevi za prvu polovinu 2012. godine ispunjeni, čime je nastavljen dosadašnji uspjeh Irske u postizanju ciljeva programa".

"Državni prihodi rastu više nego što se očekivalo, ali je budžetski deficit i dalje najveći u eurozoni", a Vlada mora zauzdati potrošnju, posebno u sektoru zdravstva, upozorili su EU i MMF.

Lani rast 1,4 posto

U četvrtak su objavljeni najnoviji revidirani podaci, koji su iznenadili, pokazavši da irska privreda u prvom kvartalu nije skliznula u recesiju, kako se mislilo.

Irski ukupan bruto društveni proizvod (BDP) je u prvom tromjesečju pao 1,1 posto, ali je u četvrtom kvartalu lani povećan 0,7 posto, a nije opao 0,2 posto, kako je prvobitno objavljeno, saopćio je Centralni zavod za statistiku.

Time je izbjegnuta recesija, koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Zavod je objavio da je u čitavoj 2011. godini ostvaren privredni rast od 1,4 posto, dvostruko više u odnosu na raniju procjenu od 0,7 posto.

Irska je jedna od tri članice eurozone koje su zatražile finansijsku pomoć, ali je u reorganizaciji svoje privrede napredovala znatno više u odnosu na druge dvije zemlje, Portugal i Grčku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.