IRK: Hrvatska je među najvećim izvoznicima korona virusa u Njemačku

Testiranje putnika koji u Njemačku dolaze iz inostranstva provodit će se besplatno (EPA)

Prema dnevnom izvještaju Instituta Robert Koch za 11. august Hrvatska je jasno izdvojena kao jedna od zemalja iz kojih se korona virus najviše “uvozi” u Njemačku, prenosi portal Index.

Najviše Nijemaca, njih 8.607, zarazilo se virusom u Njemačkoj od 29. do 32. sedmice od početka pandemije. Slijedi Kosovo gdje se zarazilo 1.098 njemačkih građana, Turska u kojoj je zaražen 501 njemački građanih te Hrvatska u kojoj je zaraženo 260 građana Njemačke.

Na petom mjestu je Srbija (196), šestom Bugarska (166), a sedmom BiH (156).

Posljedice na turizam

“Proporcija slučajeva izloženosti virusu izvan Njemačke se značajno povećala proteklih sedmica. Kroz konstantnu prevenciju i rano prepoznavanje povećana transmisija i povećanje slučajeva mogu biti izbjegnuti. U tu svrhu testiranje putnika koji dolaze iz inostranstva provodit će se besplatno, a obavezno testiranje za putnike iz visokorizičnih zemalja uvest će se krajem sedmice”, stoji u dnevnom izvještaju Instituta Robert Koch.

Obavezno testiranje za putnike koji dolaze iz Hrvatske uvela je i Italija što bi, prema pisanju medija, moglo imati ozbiljne posljedice na turizam Hrvatske.

Izvor: Agencije