Irinej: Zločin ‘Oluje’ ne smije se nikada zaboraviti

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom 'Oluje' obilježen je u Bačkoj Palanci (Jaroslav Pap / Tanjug)

Patrijarh srpski Irinej poručio je iz Bačke Palanke, gdje je održan središnji državni skup u povodu Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja” da “nasilje i stradanja srpskog naroda ne mogu nikada i ničim biti opravdana, da se taj zločin ne sme nikada zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti”.

“Vrlina hrišćanska je oprostiti onako kako gospod oprašta nama. Nadamo se da se takvo zlo više nikada nijednom narodu u istoriji neće ponoviti”, rekao je Irinej.

Po njegovim riječima, “nevino postradali u hrvatskoj oružanoj akciji ‘Oluja’ imali su jednu krivicu – da su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri”.

“Zbog toga su položeni mnogi životi. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. A što je nastrašnije, oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda ili religije, već od braće hrišćana”, rekao je Irinej.

Dodik i Ivanić u Bačkoj Palanci

Upitao je što je “rukovodilo i motivisalo hrvatski narod da digne ruku na braću svoju sa kojom su delili podneblje i zemlju”.

“Kakva ih je sila na to motivisala i da li su postojale neke druge sile koje su to mogle da zadrže i onemoguće”, zapitao je Irinej.

Prethodno je služio parastos za žrtve, uz prisustvo državnog vrha Srbije i bh. entiteta Republike Srpske. Osim predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, u Bačkoj Palanci je bio i član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Prema službenim podacima Beograda, u akciji “Oluja” koja je izvedena u ljeto 1995. godine protjerano je iz Hrvatske više od 200.000 Srba, dok je najmanje 2.000 njih izgubilo život ili se vode kao nestali.

Vučić usporedio nacističke zločine i Oluju

„Srbija je danas, u ime svojih, progovorila, i to bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom“, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ponovio je da „nikakvih Oluja za Srbe, zato što su Srbi, više nikada neće biti“.

Povukao je paralelu između nacističkih zločina i akcije Oluja, navodeći kako „nije nikakva slučajnost što su datumi zločina zbog različitosti, zbog vere i nacije – isti“.

„Nacisti su 4. avgusta 1944. godine, provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre. Oni koji su na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar. Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugčije ime, poreklo i nekog svog Boga“.

„U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler, 1919. godine optužio Jevreje za to što se ‘množe’ i što je istu tu reč ‘množili su se’ upotrebio Franjo Tuđman, u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od sopstvenih stanovnika“, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, „namera je ista“.

„Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, ‘razarali hrvatsko nacionalno biće'“, zaključio je Vučić.

‘Hrvati su srećni zbog srpske nesreće’

Prethodno je Vučić rekao da “Srbija nikad neće dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen”.

“Godišnjica je Oluje koja je bila jeziva za Srbe. Vidimo kakve tragične posledice ostavilo na ognjišta koja su napustili ti divni ljudi, posebno mlađi ljudi. Oni su veoma vredni i uspešni, marljivi su i dobri ljudi”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa patrijarhom Irinejem.

“Srećom, u poslednjih pet godina, za razliku od ranije, o tom zločinu sme da se govori. I mi ga obeležavamo i nećemo nikad dozvoliti da bude zaboravljen taj zločin. Jedino šta možemo da uradimo jeste da krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi Srbi i da pozivamo hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za srpski narod”, kaže Vučić.

Osvrnuo se i na hrvatsku proslavu godišnjice Oluje, rekavši kako “oni nisu srećni zbog toga što su oni nešto uspeli ili zbog toga što su oni nešto uradili”.

“Hrvati su srećni samo zbog srpske nesreće”, rekao je Vučić i dodao: “To nas razlikuje danas”.

‘Nisam srećan zbog odlikovanja Gotovini i Markaču’

Povodom odlikovanja koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala generalima koji su vodili Oluju, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, rekao je kako “nije srećan zbog te odluke”.

“Moj odgovor će vas iznenaditi: mi ćemo nastaviti da radimo sve što možemo da popravimo položaj hrvatskoj manjini u Srbiji, jer popravljamo svoje odnose sa Hrvatskom. A da li smo srećni zbog odlikovanja, oduševljeni, fascinirani? Svakako da nismo”, rekao je Vučić.

“Dok se oni raduju i slave, mi ćemo da tugujemo i nisam siguran da je njihova savest čistija i mirnija od naše, ako ništa drugo. A za sve druge rezultate, uz hvatsku politiku i političare, trebalo bi da pitate neke naše, koji su se pravili da ne vide stradanje, muku našeg naroda”, zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije