Oglasi

Iranu ističe embargo na oružje uprkos protivljenju SAD-a

Danas ističe embargo Iranu na uvoz oružja koji je 2007. godine uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.
U augustu ove godine, Trumpova administracija pokrenula je proces obnove sankcija UN IranuEPA

Iran se na planu odbrane oslanja na sopstvene snage i nema potrebe da kupuje oružje u inostranstvu, saopšteno je u Teheranu uoči današnjeg isticanja embarga UN-a na konvencionalno oružje, čemu se SAD žestoko protivi, prenosi Tanjug.

"Odbrambena doktrina Irana pretpostavlja čvrsto oslanjanje na svoj narod i njegove sposobnosti... Nekonvencionalno oružje, oružje za masovno uništenje i kupovina konvencionalnog oružja nisu sadržani u odbrambenoj doktrini Irana", saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Reuters.

Danas ističe embargo Iranu na uvoz oružja koji je 2007. godine uvelo Vijeće sigurnosti UN-a. Embargo ističe na osnovu sporazuma Irana sa Rusijom, Kinom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD-om o odustajanju Teherana da razvije nuklearno oružje u zamjenu za popuštanje ekonomskih sankcija.

SAD se povukao iz sporazuma

Napetosti u odnosima Washingtona i Teherana narasle su od kako je, međutim, predsjednik Donald Trump 2018. jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

U augustu ove godine, Trumpova administracija pokrenula je proces obnove sankcija UN Iranu, pošto je Vijeće sigurnosti odbacilo njen zahtjev da se produži embargo Teheranu na uvoz konvencionalnog oružja.

"Današnja normalizacija saradnje Irana sa svijetom na planu odbrane pobeda je multilateralizma i mira i bezbjednosti u našem regionu", napisao je na Twitteru iranski ministar inostranih poslova Javad Zafir.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.