Iranski zvaničnik Bin Salmanu: Ne kockaj se sa životom

Qassemijevi komentari dolaze nakon što je Mohammed bin Salman kazao da bi se Saudijska Arabija mogla uključiti u vojni sukob sa Iranom (Reuters)

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova odgovorio je saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, nakon što je 32-godišnjak upozorio da bi se rat sa Teheranom mogao desiti za 10-15 godina.

Bahram Qassemi je upozorio Salmana, poznatog po skračenici MBS, “da se ne igra (ne kocka) sa životom”.

Pozvao je više saudijske zvaničnike da upoznaju “novajliju koji je u zabludi” sa sudbinom nekadašnjeg iračkog lidera Saddama Husseina, nakon što je on izazvao “odlučnost iranske nacije”.

“Ovaj novajlija u zabludi, koji je još uvijek prevelik za svoje cipele, ili ne zna šta je rat ili nije studirao historiju ili nažalost nije razgovarao sa časnom osobom” naveo je Qassemi, prenose iranski mediji.

Salman traži strožije sankcije

Qassemijevi komentari dolaze nakon što je Mohammed bin Salman kazao da bi se Saudijska Arabija mogla uključiti u vojni sukob sa Iranom ako se toj zemlji ne nametnu strožije međunarodne sankcije.

“Moramo to postići, kako bi izbjegli vojni sukob, ako ne uradimo, vjerovatno ćemo imati rat sa Iranom za 10-15 godina”, kazao je Mohammed bin Salman Wall Street Journalu.

Iran je glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, saveznice SAD-a.

Iran je u ranije ovog mjeseca kritizirao saudijskog princa Mohammeda bin Salmana zbog njegove izjave da će Saudijska Arabija napraviti nuklearnu bombu ukoliko to učini Islamska Republika. Ako Iran razvije nuklearnu bombu, isto će učiniti i Saudijska Arabija, izjavio je ranije saudijski princ Mohammed bin Salman.

Dvije zemlje na suprotnim su stranama u glavnim sukobima na Bliskom istoku.

Krajem prošle godine Iran i Saudijska Arabija razmijenili su teške optužbe u zbog umiješanosti u rat u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera