Iranski parlamentarni izbori u vrijeme nesigurnosti

Glasa se od 8:00 ujutro na oko 55.000 birališta, koja su postavljena u džamijama širom države (EPA)

Širom Irana otvorena su glasačka mjesta za 11. parlamentarne izbore, koji se u ovoj državi gledaju kao provjera popularnosti umjerenog reformističkog tima predsjednika Hassana Rouhanija, koji vodi glavnu riječ u parlamentu od 2016. godine, piše Al Jazeera English.

Izbori za 290 zastupnika državne skupštine održavaju se u vrijeme eskaliranja političkih tenzija, ekonomskih borbi i zabrinutosti za mogući slab odaziv birača.

Strah od korona virusa, bolesti koja je odnijela dva života u Iranu, dodaje još jedan nivo nesigurnosti u izborni proces.

Vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, glasao je u prijestolnici Teheranu u prvim minutama izbora.

Poslije je, u govoru nakon glasanja, pozvao na što veći odaziv kazavši Irancima da učestvuju na izborima “ako su zainteresirani u nacionalne interese države”.

Birači će u petak glasati i za zamjene sedam preminulih članova Skupa eksperata, vjerskog tijela koje je odgovorno za imenovanje vrhovnog lidera.

Više od 7.000 kandidata

Blizu 58 miliona osoba ima pravo glasa i bira na ranije odabranim listama kandidata, koji predstavljaju više od 250 registriranih stranaka.

Glasa se od 8:00 sati ujutro na oko 55.000 birališta, koja su postavljena u džamijama širom države.

Više od 7.000 kandidata (najmanje 666 žena) je na listama.

Poznat kao Medžlis, parlament je odgovoran za usvajanje zakona u državi, odobrenje godišnjeg budžeta i ratificiranje međunarodnih sporazuma i dogovora.

Sve zakone u Medžlisu mora potom potvrditi Vijeće čuvara i potom predsjednik države.

Iranski parlament ima ograničene ovlasti kada je riječ o vanjskim poslovima, ali je odigrao ključnu ulogu u nekim bitnim trenucima zemlje, poput odobrenja nuklearnog sporazuma 2015. godine sa svjetskim silama.

Izvor: Al Jazeera