Iranski ministar vanjskih poslova podnosi ostavku

Zarif nije objasnio razloge svoje odluke (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odstupio je sa dužnosti u ponedjeljak, objavivši vijest o ostavci na svom Istagram profilu.

“Izvinjavam vam se zbog svih svojih mana … koje su ispoljene proteklih ghodina dok sam bio ministar vanjskih poslova … Zahvaljujem se iranskom narodu i dužnosnicima“ napisao je to na svome instagram profilu jzafir­_ir.

Nema neposrednog razloga za podnošenje ostavke.

“Zbogom, žao mi je”, kratko je napisao iranski diplomata.

Na udaru tvrdolinijaša

Iranska novinska agencija Fars je također navela da je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Irana potvrdio da je Zarif podnio ostavku.

Zarif je imenovan za ministra vanjskih poslova Irana u avgustu 2013., dvije godine prije nego je zemlja pristala da obuzda program obogaćivanja urana i obaveže se da neće razvijati nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija kao dio šireg nuklearnog sporazuma dogovorenog sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Kinom i Evropskom unijom.

Kao osoba koja je glasno podržavala sporazum Zarif se našao pod pritiskom tvrdolinijaša u redovima Islamske Republike, koji su se protivili sporazumu.

Izvor: Al Jazeera i agencije