Iranke zbog posla razmišljaju o inozemstvu

Najnovije statistike Ujedinjenih naroda nagovještavaju da u Iranu postoji spolna diskriminacija. U Iranu samo 16 posto žena radi, dok je zaposleno 72 posto muškaraca.

Tokom jutarnje gužve u Teheranu, milijuni Iranaca idu na posao. Ali, među njima nema mnogo žena.

Iako čine polovicu iranske populacije, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka kažu da je samo 16 posto žena u toj državi zaposleno.

Odlazak u inozemstvo

Hoda Harandeh nije jedna od njih. Ima 26 godina i unatoč tome što je završila fakultet, dvije godine traži posao. Polako gubi nadu i razmišlja o odlasku iz Irana.

“Teško je, ogorčena sam. Gotovo je nemoguće naći pristojan posao. Mogu samo sanjati o tome. Nisam jedina u ovakvoj situaciji, mnoge moje prijateljice dugo traže posao. Većina se nastavila školovati, čisto da bi nečime ispunile vrijeme, dok ostale žele ići u inozemstvo. Doista sam razočarana”, kaže ova nezaposlena mlada Iranka.

Na iranskim sveučilištima studentica ima više od 60 posto. Najbogatija Iranka, Fatemeh Moghimi, kaže kako Vlada ne smije ignorirati njihov potencijal.

“To pokazuje da se u budućnosti moramo pobrinuti da sve te žene dobiju posao, da budu dio društva svoje zemlje. Vlast ima odgovornost to učiniti”, smatra Moghimi.

Kulturni stereotipi i seksizam

Mnoge Iranke krive kulturne stereotipe i seksizam za to što ne mogu naći posao, čak ni kad su kvalificirane za njega. UN kaže kako to znači da nitko ne zastupa njihove stavove, posebno na visokim pozicijama.

“Kad je riječ o ženama na visokim pozicijama, na kojima se donose odluke, dužnost je političkih stranaka i sustava da ženama to omoguće. Osobno, vjerujem da ne razmišljaju o tome jer oko njih nema žena”, kaže Helen Clark iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

“Istraživanje pokazuje da Iran u posljednjih 30 godina jest postigao veliki napredak na području jednakosti spolova. Životni vijek žena je duži, djevojčicama je omogućeno obrazovanje, stopa smrtnosti rodilja je smanjena. Ali za iranske žene, koje ne dobivaju priliku da doprinesu svom društvu, to nije dovoljno”, javlja reporterka Al Jazeere Soraya Lennie.

Izvor: Al Jazeera