Iran: U slučaju novih sankcija sve mogućnosti otvorene

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Majid Ravanchi izjavio je kako vjeruje da bi izglasavanje rezolucije Vijeća sigurnosti o produljenju embarga na oružje Teheranu doživjelo neuspjeh, prenosi Beta.

On je upozorio da bi bila greška kada bi se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zatim založila za sankcije UN-a protiv Irana.

Ravanchi je rekao da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum iz 2015. godine između Irana i velikih sila prestao vrijediti i Teheran bi bio oslobođen svih obveza.

“Ako se to dogodi… Sve mogućnosti za Iran će biti otvorene”, kazao je veleposlanik, kako prenosi Beta.

Produženje embarga za SAD prioritet

Američki dužnosnici su ranije rekli da je produljenje embarga na oružje Iranu prioritet za Washington.

Kina je prošlog mjeseca odbacila planirani pritisak SAD da produži embargo UN-a na oružje Iranu i najavu Washingtona da bi, ako to ne uspije, mogao u Vijeću sigurnosti UN-a pokrenuti inicijativu za ponovno uvođenje sveobuhvatnih sankcija Teheranu.

Rusija je ranije najavila da se protivi produljenju embarga na oružje Iranu, kao i američkim tvrdnjama da mogu izazvati povratak svih sankcija Teheranu.

Ignoriranje odredbi sporazuma

Tenzije između Irana i SAD-a eskalirale su nakon što je Trump 2018. godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i ponovno uveo oštre sankcije Teheranu.

U znak odgovora na taj potez, Iran je od 2019. godine počeo ignorirati ključne odredbe sporazuma.

Iran je navodno prekršio nekoliko glavnih ograničenja iz sporazuma, među kojima je i stvaranje zaliha obogaćenog uranija, kao odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija koje su smanjile iranski izvoz nafte.

Izvor: Agencije