Oglasi

Iran: Spremni smo za razmjenu zarobljenika

Tri hiljade iranskih državljana zatvorene su u raznim zemljama, a i građani drugih zemalja zatvoreni su u Iranu.
ZatvorMousavi: 'Ako zemlje poput Švicarske preduzmu korake u vezi s tim pitanjem, možemo razmijeniti zatvorenike'Tanjug - Ilustracija

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi rekao je da su "spremni na razmjenu zatvorenika i da je lopta na američkom terenu", prenosi agencija Anadolija.

Navodeći kako je 3.000 iranskih državljana zatvoreno u različitim zemljama po raznim optužbama, istaknuo je da su i građani drugih zemalja također zatvoreni u Iranu i da su spremni na njihovu razmjenu kako bi taj problem bio riješen.

"Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je spremno na razmjenu zatvorenika i da je sada lopta na američkom polju. Ako zemlje poput Švicarske poduzmu korake u vezi s tim pitanjem, možemo razmijeniti zatvorenike."

Poziv Irancima da ne putuju u SAD

Također je zamolio iranske građane da ne putuju u Sjedinjene Američke Države ako ne moraju, čak i ako imaju vizu, jer su optuženi za kršenje sankcija, navodi agencija.

Odnosi između SAD-a i Irana došli su do krizne točke prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Washington je ponovno nametnuo sankcije u svrhu zaustavljanja cjelokupnog iranskog izvoza nafte, priopćivši da želi prisiliti Iran na sklapanje šireg sporazuma.

Sredinom 2015. Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda plus Njemačka).

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu, sporazum Teheranu dopušta aktivnosti obogaćivanja uranija do 3,67 posto.

Sukladno sporazumu, Iran može raspolagati s najviše 300 kilograma uranija i 130 tona teške vode.

Teheran smanjuje obaveze iz nuklearnog sporazuma

Teheran je poduzeo korake za povećanje razine obogaćenog uranija i opskrbe vodom na temelju toga što europske zemlje nisu ispunile svoje obveze prema nuklearnom sporazumu.

Iran zasniva korake na smanjenju svojih obveza u nuklearnom sporazumu na temelju člana 36 Sporazuma koji, ne budu li sankcije ukinute, ima pravo obustaviti sporazum potpuno ili djelomice.

Mousavi je rekao da su novi koraci koje treba poduzeti kako bi se smanjile obveze u nuklearnom sporazumu još u procesu evaluacije i da očekuju da će zemlje članice EU-a poduzeti ozbiljne korake u vezi s tim, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.