Iran: Rusija i Kina da se odupru pritisku SAD-a zbog sankcija

Rouhani je rekao da će SAD pokrenuti tu temu na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a (EPA)

Iran je pozvao Rusiju i Kinu da se odupru pritisku Washingtona da produže sankcije na oružje koje su Ujedinjeni narodi uveli toj zemlji 2015, a koje istječu u oktobru, prema sporazumu o nuklearnom oružju.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa vrši pritisak na UN da produži i pooštri sankcije uvedene Iranu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države upozoravaju da bi ukidanje sankcija dozvolilo Iranu da nabavi oružje koje bi moglo potaći sukobe na Bliskom istoku.

Teheran će pojačati odbranu

U televizijskom obraćanju javnosti iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da će SAD pokrenuti tu temu na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, kao i da se Iran želi sa četiri stalna člana tog tijela, pogotovo s Rusijom i Kinom, suprotstaviti SAD-u i njegovoj zavjeri protiv Irana.

Rouhani je upozorio da SAD neće uspjeti u svojoj namjeri i da će Iran povećati svoje odbrambene sposobnosti, u čemu je uspijevao čak i pod embargom.

Washington je prijetio da će vratiti sve sankcije koje je UN uveo Iranu ako Vijeće sigurnosti UN-a ne produži embargo, čemu su se usprotivile Rusija i Kina, dvije od šest zemalja potpisnica sporazuma o nuklearnom oružju.

Izvor: Agencije