Iran: Pronađeni tragovi obogaćenijeg urana

Iranski predsjedni Mahmoud Ahmadinejad u obilasku nuklearnog postrojenja (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju pronašla je tragove obogaćenijeg urana nego ranije i bližeg jačini koja je potrebna za proizvodnju nuklearnog oružja, saopćili su diplomati.

Oni kažu da to ne mora značiti da Iran u tajnosti povećava nivo obogaćivanja urana, zato što su  tragovi urana mogli ostati prilikom pokretanja centrifuga za obogaćivanje do postizanja željenog nivoa, prenosi agencija AP. 

IAEA će, najavili su, ispitati ono što je pronašla, zato što je lakše pretvoriti uran u materijal za pravljenje nuklearne bojeve glave ako je obogaćeniji.

Diplomate su ovu izjavu dale AP-u pod uslovom da se njihova imena ne navode zato što se radi o poverljivoj informaciji.

Odbačen prijedlog “šestorke”

Inače, iranski pregovarači su u četvrtak odbacili prijedlog šest svjetskih sila o obustavljanju nuklearnog programa koji provodi Teheran i zatražili odgovor na svoj kontraprijedlog o ublažavanju oštrih ekonomskih sankcija koje su im nametnute.

Zapad i njegovi saveznici strahuju da bi iranski nuklearni program na kraju mogao dovesti do proizvodnje atomskog oružja, dok Iran uporno tvrdi da su njegovi reaktori namijenjeni samo za energiju i istraživanja u civilne svrhe.

Velike sile “5+1” i Iran dogovorili su se da se sastanu u narednom krugu pregovora 18. i 19. juna u Moskvi.

Izvor: Agencije