Oglasi

Iran potresa devalvacija monete u odnosu na dolar

Rial, moneta Islamske Republike, doživio je veliki pad i u srijedu je zabilježio najnižu vrijednost ikada u odnosu na američki dolar.
Za mnoge Irance razmjena dolar-rial je pokazatelj ukupne ekonomske klime u ovoj državiEPA

Iran je uveo nove monetarne mjere kako bi zaustavio devalvaciju državne monete, a ovaj potez se tumači kao neuspjeh napora predsjednika Hassana Rouhanija da dovede više investicija i stvori više poslova nakon nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranski rial doživio je veliki pad i u srijedu zabilježio najnižu vrijednost ikada u odnosu na američki dolar, kada je za jedan dolar trebalo 50.000 riala, 30 posto više nego što je to bilo u augustu 2017. godine.

No, rial je doživio mali povratak tokom dana, kada je policija uhapsila švercere na crnom tržištu monetama, zatvorila nekoliko mjenjačnica i blokirala stotine bankovnih računa koji su u vlasništvu velikih trgovaca novcem, prenose lokalni mediji.

Pretprodaja zlatnika

Kako navodi list Arman-e Emrooz, blokirano je i 755 bankovnih računa u sklopu policijske operacije.

Za mnoge Irance razmjena dolar-rial je pokazatelj ukupne ekonomske klime u ovoj državi.

U znak odgovora na pad vrijednosti, Iranska centralna banka objavila je planove za pretprodaju zlatnika i prodaju Certifikata depozita s kamatom od 20 posto za jednogodišnji period.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.