Iran ponovo opovrgnuo tvrdnje da je ukrajinski avion oboren

Iranski stručnjaci kaži da bi kompletna istraga o nesreći mogla trajati više od godinu (Anadolija)

Iran je u petak saopćio da ukrajinski Boeing 737, koji se u srijedu ujutro srušio kratko nakon polijetanja iz Teherana, nije pogodila raketa.

“Jedno je sigurno – ovaj avion raketa nije pogodila”, rekao je predsjednik Iranske službe civilne avijacije Ali Abedzadeh, prenosi Beta.

On je na konferenciji za novinare u Teheranu kazao da su za istragu o padu aviona ključni podaci iz “crnih kutija”.

Druge pretpostavke prije analiziranja tih podataka nisu stručno mišljenje, dodao je.

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion oborila iranska raketa, objavili su u četvrtak navečer američki mediji.

CNN je prikazao videosnimak koji bi mogao predstavljati trenutak kada raketa zemlja-zrak obara avion.

“Vidjeli smo neke videosnimke”, rekao je Abedzadeh.

Rusija optužuje Zapad

Kazao je kako iranske vlasti mogu potvrditi da je avion gorio 60 do 70 sekundi, ali da nije naučno osnovano da se kaže da je avion “nešto pogodilo”.

Dok je nekoliko zemalja ponudilo Teheranu pomoć u istrazi, Rusija smatra da su navodi da je Iran oborio ukrajinski avion neosnovani te je optužila Zapad da preuranjeno okrivljuje Islamsku Republiku za nesreću.

“Iran je pozvao Ukrajinu da učestvuje u istrazi. Zašto bi to uradili ako znaju da su sami oborili avion?”, upitao je zastupnik Gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zastupnik Dume (Donji dom parlamenta) Leonid Slutski smatra da bi zaključci o padu aviona mogli biti politički motivirani.

Teheran tvrdnje SAD-a da je avion oboren iranskom raketom smatra “lažima” te je pozvao Washington da sačeka rezultate istrage.

“Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara”, poručio je glasnogovornik vlade u Teheranu Ali Rabiei u saopćenju, koje je prenijela državna televizija.

Šef iranskog tima koji vodi istragu Hasan Rezeifar kaže da će Teheran, u slučaju da ne bude mogao vratiti podatke iz “crne kutije”, koristiti stručnu pomoć iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Kanade.

Boeing pozvan da učestvuje u istrazi

Dodao je da će trebati više od mjesec da se podaci iz “crnih kutija” očitaju te da bi kompletna istraga o nesreći mogla trajati više od godinu.

Rekao je da je let kasnio oko sat, jer je pilot odlučio da se, zbog preopterećenosti letjelice, jedan dio prtljaga izbaci.

Iran je za potrebe istrage pozvao i kompaniju Boeing, dok glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje Abbas Mousavi kaže da Iran pozdravlja učešće eksperata iz svih zemalja iz kojih dolaze nastradali u nesreći.

Dijelovi olupine ukrajinskog aviona bit će ispitani kasnije tokom dana

Avion Ukrainian International Airlinesa PS752 na letu za Kijev srušio se u srijedu nekoliko minuta nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu, usred eskalacije napetosti između SAD-a i Irana.

Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Dozvoljen pristup ukrajinskim istražiteljima

Snimak koji u petak kruži medijima, a koji su prvi objavili New York Times i CNN, u skladu je s izjavama kanadskih, američkih i britanskih zvaničnika, koji su rekli da obavještajni podaci ukazuju na to da je iranska raketa oborila avion, što Teheran odbacuje.

Video prikazuje malu eksploziju na nebu iznad Paranda, predgrađa iznad kojeg je ukrajinski avion prestao slati svoj signal, objavio je NYT.

Iranske vlasti dozvolile su ukrajinskim istražiteljima pristup dijelovima olupine ukrajinskog aviona koji se srušio kod Teherana.

Iz Ureda ukrajinskog predsjednika je saopćeno da će dijelovi olupine ukrajinskog aviona biti ispitani kasnije tokom dana.

Izvor: Agencije