Iran oživljava dio nuklearnog programa

Iran, Nuklearno postrojenje
Iran je dao dvomjesečni rok evropskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine (AP)

Iran je predao pisma ambasadorima stranih zemlaja u Teheranu u kojima je potcrtao djelimično povlačenje iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sklopljenog sa svjetskim silama, prenijela je državna iranska televizija, bez objašnjenja o kakvim se konkretno koracima radi.

Pisma su posredno predana liderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Njemačke.

Sve su to potpisnici nuklearnog sporazuma zbog kojih je Iran smanjio svoje obogaćivanje uranija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Pismo je, također, poslano Rusiji.

Iranski ministar vanjskih poslova je tim povdom rekao: “Odluka Visokog sigurnosnog vijeća da prestane djelovati po obavezama Irana u JCPOA [nuklearnog sporazuma] je prenesena čelnicima zemalja” koje i dalje učestvuju u dogovoru.

Odluka ranija najavljena

Potez je došao godinu nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma.

Od tada je SAD obnovio ekonomske sankcije Iranu, iako je Teheran nastavio poštivati odluke iz sporazuma, kako tvrde inspektori Ujedinjnih naroda.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog uranija, umjesto što će ga prodavati.

Ranije su iranske vlasti najavile da će saopćiti kako će smanjiti svoje obaveze prema međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, godinu od američke odluke o povlačenju iz tog dogovora.

“Iran će, kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a, saopćiti da će smanjiti svoje obaveze prema sporazumu”, navela je ranije agencija Irna, koja nije saopćila detalje tog smanjenja angažmana.

Recipročne mjere Teherana

Agencija je dodala da će iranska odluka biti prenijeta ambasadorima pet zemalja s kojima je Iran postigao sporazum – Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija.

Diplomatski izvori prenijeli su da su ambasadori tih zemalja pozvani u utorak na sastanak u Ministarstvo vanjskih poslova Irana.

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif u srijedu će biti u Moskvi, gdje je predviđen razgovor s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o iranskom sporazumu i drugim međunarodnim i bilateralnim pitanjima.

Iranska agencija javila je ranije da će Teheran uvesti recipročne mjere nakon američkog povlačenja, ali će one biti u skladu sa stavkama 26 i 37 nuklearnog sporazuma.

Te stavke sporazuma otvaraju mogućnost Iranu da djelimično ili u potpunosti odustane od poštovanja obaveza prema sporazumu u slučaju da svoje obaveze ne poštuju ostale potpisnice dogovora – SAD, Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija.

SAD ponovo uveo sankcije

Sporazum, koji je odobren i rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, omogućio je ukidanje određenih međunarodnih sankcija uvedenih Iranu zbog nuklearnog programa.

Teheran je zauzvrat obećao da će drastično smanjiti nuklearne aktivnosti i da neće proizvoditi atomsku bombu.

SAD je, nakon istupanja iz sporazuma, ponovo uveo sankcije Iranu, koje su bile suspendirane sporazumom.

Evropljani su od tada pokušavali, ali bezuspješno, Teheranu pružiti garancije kako bi se zaobišle američke sankcije koje znatno ugrožavaju iransku privredu.

Izvor: Agencije