Oglasi

Iran osudio britansku zabranu Hezbollaha

U Velikoj Britaniji će pripadnost Hezbollahu ili pozivanje na podršku toj organizaciji ubuduće biti krivično djelo.
Do sada je u Velikoj Britaniji ilegalno bilo samo vojno krilo te organizacijeReuters

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je danas snažno osudilo "neodgovorni" britanski akt zabrane libanskog Hezbollaha.

Kako prenosi agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Ghasemi je rekao da "pogrešan potez" neće doprinjeti stabilnosti i sigurnosti u Libanu kao i da ignoriše volju "velikog dijela" libanskog naroda.

Ghasemi je rekao da Libanci podržavaju Hezbolhah koji "brani teritorijalni integritet Libana i bori se protiv terorizma". Iran je ključni saveznik Hezbollaha.

U Velikoj Britaniji će pripadnost Hezbollahu ili pozivanje na podršku toj organizaciji ubuduće biti krivično djelo, kažnjivo sa do 10 godina zatvora.

Nema odvojenih krila

Do sada je u Velikoj Britaniji ilegalno bilo samo vojno krilo te organizacije ali ne i političko.

Hezbollah ne priznaje postojanje odvojenih krila.

U objašnjenju odluke Vlada Velike Britanije navela je da organizacija nastavlja sakupljati oružje, što je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti, dok je njena podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu produžila "sukob i brutalnu i nasilnu represiju režima nad sirijskim narodom".

"Terorističkom" organizacijom Hezbollah od ranije smatraju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Izrael, kao i Vijeće zaljevske saradnje i Arapska liga.

Prošlog mjeseca libanski političari dogovorili su novi sastav vlade, u kojem su tri ministra iz Hezbollaha i time je okončana pat-pozicija koja je trajala osam mjeseci, od općih izbora u maju 2018.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.