Iran objavio snimke s drona, opovrgavajući da ga je SAD uništio

Iranska državna televizija u petak je objavila snimku koja prema iranskom tumačenju opovrgava izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je američka mornarica u Perzijskom zaljevu uništila iransku bespilotnu letjelicu.

Na videosnimci koju je objavila Revolucionarna garda vide se ratni brodovi iz zraka, prenosi Hina.

Televizijska mreža objavila je da je dron načinio snimku i da podaci o vremenu pokazuju da je bespilotna letjelica snimala i nakon vremena kada je dron, kako tvrdi Washington, srušen u Hormuškom tjesnacu.

Trump je u četvrtak rekao da je dron letio na udaljenosti od barem 900 metara od američkog ratnog broda Boxera, da je zanemario “višekratne pozive da se udalji” te je pozvao i druge države da “osude Iran” i zaštite svoje brodove.

Osim što je demantirao da je izgubio svoju bespilotnu letjelicu Iran je ranije u petak ustvrdio da su Sjedinjene Američke Države možda srušile “jedan od svojih” dronova iznad Hormuškog tjesnaca.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u saopćenju potvrdio incident, dodajući da se dogodio u 10.00 sati po lokalnom vremenu (7.30 sati po srednjoevropskom) dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški tjesnac.

Visoki dužnosnik Trumpove administracije upozorio je da će iranski dronovi “koji budu letjeli preblizu našim brodovima, biti srušeni”.

Govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, dužnosnik je rekao da “imaju vrlo jasan dokaz” da je američki ratni brod Boxer srušio iransku bespilotnu letjelicu.

“Uvjereni smo”, rekao je i dodao da bi mogli objaviti snimku.

Iran je 20. juna srušio američki dron koji je, tvrdi, bio u njegovu zračnom prostoru. Donald Trump je dva dana poslije u posljednji tren otkazao zračne udare na Iran kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.

Izvor: Agencije