Iran izdao nalog za hapšenja Trumpa zbog ubistva generala

Američke snage su ubile vođu jedinica Quds u napadu dronom u Iraku 3. januara (Reuters)

Interpol je odbio da razmotri zahtjev Irana, koji je izdao crvenu potjernicu za predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom i zatražio pomoć te međunarodne policijske organizacije u hapšenju Trumpa i još 35 osoba, zbog sumnje da su umiješani u napad bespilotnom letjelicom u Bagdadu u januaru, u kojem je ubijen iranski general Qaseem Soleimani, prenosi Tanjug.

Interpol je saopćio da neće razmotriti zahtjev Irana, što znači da Trumpu ne prijeti opasnost od hapšenja.

Međutim, optužbe ukazuju na povećane tenzije između Irana i SAD-a, koje traju otkako je Trump jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Iranski nalog za hapšenjem

Iran je izdao nalog za hapšenjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i još 35 zvaničnika zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija i zatražio pomoć Interpola, izjavio je u ponedjeljak teheranski tužitelj Ali Alqasimehr.

Američke snage su ubile Soleimanija, vođu jedinica Quds iranske Revolucionarne garde, u napadu dronom u Iraku 3. januara, prenosi iranska agencija Fars.

Washington je optužio Soleimanija da je učestvovao u planiranju napada proiranskih milicija na američke snage u regiji, prenosi Hina.

Alqasimehr je rekao da su nalozi izdani zbog optužbi za ubistvo i terorizam.

SAD i Iran bili na rubu rata

Dodao je da je Iran zatražio od Interpola da izda crvenu potjernicu za Trumpom i drugima koje Islamska Republika optužuje da su učestovali u ubistvu iranskog generala.

Crvena potjernica se raspisuje za osobama čije se izručenje traži zbog krivičnih djela.

Alqasimehr je kazao da su među optuženima američki vojni i civilni dužnosnici, ali nije ulazio u pojedinosti.

Naglasio je da će Iran insistirati na rješavanju tog pitanja i nakon što Trumpu istekne mandat.

Soleimanijevo ubistvo dovelo je SAD i Iran na rub rata nakon što je Iran odgovorio raketnim napadom na američke ciljeve u Iraku nekoliko dana kasnije.

Izvor: Agencije