Iran Evropi dao rok od dva dana za dogovor

Rouhani: Nismo niti ćemo odlučiti da imamo bilateralne pregovore sa Amerikom bilo kada (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je rekao kako će njegova država uvijek odgovoriti negativno na bilo koju ponudu bilateralnih razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim državama je dao rok do četvrtka da postignu dogovor ili će Teheran smanjiti svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu, prenose agencije.

„Nismo niti ćemo odlučiti da imamo bilateralne pregovore sa Amerikom bilo kada“, kazao je Rouhani na sjednici Parlamenta koju je prenosio državni radio, javlja agencija Reuters.

On je naveo kako su mnoge neimenovane strane predale određene prijedloge „koje smo mi odbili“.

Nastavak pregovora

Američki predsjednik Donald Trump je ponudio da se susretne sa iranskim liderima kako bi održali bilateralne razgovore bez ikakvih preduvjeta.

Iranski lider je ponovio kako će, ako se ne postigne dogovor sa evropskim državama do četvrtka, njegova država provesti svoj treći korak na smanjenju svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Rouhani je kazao kako će njegova država nastaviti pregovarati sa partnerima u nuklearnom dogovoru i nakon što Teheran provede treći korak, dodavši kako će Iran izvršiti reviziju umanjenja svojih obaveza prema sporazumu ukoliko Evropa ispuni neke od svojih obaveza.

Izvor: Agencije