Irak želi ograniči utjecaj proiranskih jedinica

Komanda Snaga narodne mobilizacije podržava Iran, iako su formalno pod vlašću iračkog premijera (Reuters)

Iračka Vlada povlači poteze da stavi pod kontrolu moćne paravojne formacije koje imaju podršku Irana i da nad njima da iračkoj vojsci punu komandu.

Premijer Iraka Adel Abdul-Mahdi je u potpisanom ukazu naveo da će jedinice koje nastave djelovati nezavisno biti rasformirane, a da će svaka naoružana grupa koja bude “otvoreno ili tajno” radila u neskladu s novim smjernicama biti smatrana ilegalnom.

Pomenute jedinice su dio iračkih Snaga narodne mobilizacije – PMF, grupe većinski šiitskih paravojnih formacija koje su se borile protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL i 2016. godine bile inkorporirane u iračku vojsku.

Zabrinutost SAD-a

Komanda Snaga narodne mobilizacije podržava Iran, iako su formalno pod vlašću iračkog premijera.

Najnoviji potez iračkih vlasti dolazi u vrijeme jakih američko-iranskih tenzija, poslije nekoliko napada na američke snage ili interese u Iraku, za koje niko nije preuzeo odgovornost.

Reporter Al Jazeere Mohammed Jamjoom izvještava iz Bagdada da je ukaz “značajan” te da je to posljednji u nizu poteza iračkog premijera koji se tiče PMF-a.

“Postajala je zabrinutost, pogotovo u SAD-u, da postoje frakcije unutar ovih grupa koje su povezane s Iranom i koje bi mogle predstavljati prijetnju iračkim i američkim interesima i osoblju u Iraku.”

Izvor: Al Jazeera i agencije