Irak: U posljednjem valu protesta 63 mrtvih

Na protestima je do sada povrijeđeno najmanje 2.592 ljudi, uključujući sigurnosne službenike (Reuters)

Broj poginulih u posljednjem valu antivladinih protesta ove sedmice u Zelenoj zoni u Bagdadu i širom Iraka porastao je na 63, objavila je Visoka komisija za ljudska prava Iraka.

Podaci o broju žrtava, koje je saopćila ova komisija, odnose se na period od utorka, prenosi Anadolija.

Dodali su da je najmanje 2.592 ljudi, uključujući sigurnosne službenike, povrijeđeno u protestima u Bagdadu i južnim iračkim gradovima.

U proteklih mjesec dana Irak je bio poprište masovnih antikorupcijskih protesta, u kojima je poginulo na stotine ljudi.

Nekoliko posljednjih iračkih vlada nisu uspjele zaustaviti nepotizam i korupciju, dok se trenutna bori da zaustavi loše upravljanje javnim sredstvima.

Do sada je preko 200 ljudi poginulo, a oko 8.000 je povrijeđeno tokom protesta, koji su se proširili iz Bagdada do južnih gradova.

Na ulicama i specijalne snage

Prema sigurnosnim izvorima, iračke vlasti uvele su policijski sat u Basri, Wasitu, Al-Muthanni, Babilu, Diwaniyji i Dhi Qaru.

Iračka elitna antiteroristička služba (CTS) raspoređena je u subotu u južnom gradu Nasiriji, gdje su se demonstranti sukobili sa snagama sigurnosri, razbili demonstracije premlaćivanjem i hapšenjima, rekli su lokalna policija i sigurnosni izvori, prenosi Tanjug.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je naredio CTS da se rasporedi na ulicama Bagdada i koristi bilo koja sredstva za okončanje protesta protiv njegove Vlade, izjavila su dva sigurnosna izvora za Reuters.

Izvor: Agencije