Irak odbacio tvrdnje UAE-a da Katar finansira oružane grupe

Jedinice narodne mobilizacije bile su ključne u borbi protiv ISIL-a (Reuters)

Irak je izrazio zabrinutost zbog izjava zvaničnika Emirata, koji tvrdi da su šiitske paravojne snage te zemlje dobile sredstva od Katara.

Glasnogovornik iračkog Ministarstva vanjskih poslova Ahmed Mahjoub u srijedu je doveo u pitanje validnost navoda ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwara Gargasha.

“Ove izjave predstavljaju prepreku u trenutku kad Irak pokušava ojačati veze s UAE-om”, rekao je Mahjoob.

“One dovode u pitanje poticanje i razvijanje odnosa”, rekao je on ruskoj informativnoj agenciji Sputnjik.

Gargash je u ponedjeljak na Twitteru optužio katarsku vladu da je platila različitim “terorističkim” grupama i do milijardu dolara, gdje je imenovao iračke Jedinice narodne mobilizacije, pokret Hezbollah sa sjedištem u Libanu, te Front Al-Nusra, sada poznat kao Hay'et Tahrir al-Sham.

Ove optužbe posljednje su u nizu koje je zaljevski emirat iznio na račun Katara.

UAE – zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom – prekinuo je diplomatske odnose s Dohom u junu prošle godine i nametnuo zračnu, pomorsku i kopnenu blokadu, optuživši Katar da podržava “ekstremizam” i razvija veze s Iranom, njihovim regionalnim rivalom.

‘Neutemeljene optužbe’

Katar je odlučno negirao sve optužbe.

Ahmed Saeed al-Rumaihi, čelnik Ureda za odnose s javnošću katarskog Ministarstva vanjskih poslova, Gargashove optužbe nazvao je “neutemeljenim” te dodao da su izrečene bez ikakvog dokaza. Izjave su obično “promovisanje laži”, dodao je Rumaihi.

Gotovo 60 frakcija čini iračke Jedinice narodne mobilizacije (PMF, poznate i kao PMU), krovnu organizaciju oružanih grupa koje su okupili iračke etničke i plemenske vođe.

Četrdeset divizija PMF-a, koje broje više od 60.000 boraca, igralo je ključnu ulogu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je zauzela velike dijelove Iraka 2014. godine, ali koja je sada poražena.

Izvor: Al Jazeera