Irak i Kurdi zatočili 1.500 mališana

U izvještaju se kaže da su osumnjičena djeca često proizvoljno zatočena i mučena kako bi se ishodila priznanja (EPA)

Oko 1.500 djece nalazi se u pritvoru u Iraku i iračkim područjima pod kurdskom kontrolom zbog navodne povezanosti s ISIL-om, objavio je u srijedu Human Rights Watch.

U izvještaju se kaže da su osumnjičena djeca često proizvoljno zatočena i mučena kako bi se ishodila priznanja, prenosi Hina

HRW je pozvao iračke i kurdske vlasti da izmijene protuterorističke zakone kako bi se prekinulo s takvim pritvaranjima, kazavši kako se njima krši međunarodno pravo.

Iračke i kurdske vlasti zasad to nisu komentirale.

Osuđeno najmanje 185 strane djece

Izvještaj na 53 stranice navodi da su krajem 2018. iračke i kurdske vlasti držale oko 1.500 djece zbog navodne povezanosti s ISIL-om.

Najmanje 185 strane djece optuženo je za terorizam i osuđeno na zatvorske kazne, citira HRW iračku vladu.

Dokument HRW-a navodi da lokalne vlasti često hapse djecu bez ikakve jasne povezanosti s ISIL-om te im sude, podvrgavaju ih mučenju kako bi dobili priznanja a suđenja su brza i nepoštena.

“Taj široko korišteni represivni pristup nije pravedan i stvorit će doživotne negativne posljedice mnogima među tom djecom”, rekao je Joe Becker, direktor HRW-a za dječja prava.  

Kurdske vlasti ranije su odbacile drugi izvještaj HRW-a u kojemu se sugeriralo da su djeca podvrgnuta mučenju ne bi li priznala povezanost s ISIL-om.

U januaru je jedan lokalni dužnosnik rekao da je politika vlasti da se takva djeca “rehabilitiraju”, da je mučenje zabranjeno te se da djeci daju ista prava kao i ostalim zatvorenicima.

Izvor: Agencije