Irački šiiti mete smrtonosnih napada

Prema podacima misije UN-a u Iraku, samo u junu poginuo je 761 Iračanin, dok ih je više od 1.770 ranjeno (AFP)

Najmanje 21 osoba je poginula, dok ih je na desetine ranjeno u posljednjim napadima na šiite širom Iraka.

Novinarka Al Jazeere Jane Arraf, koja se javila iz prijestolnice Bagdada, kazala je kako je improvizirana bomba eksplodirala u četvrtak navečer u šiitskoj džamiji u Dujailu, 60 kilometara sjeverno od Bagdada. Tom prilikom je deset osoba poginulo, a najmanje 25 ih je ranjeno.

U drugom napadu, dva automobila-bombe eksplodirali su u petak na pijaci grada Ythrib u provinciji Salahadin, usmrtivši također deset osoba i povrijedivši ih 18.

Još jedna bomba detorinirala je u šiitskoj džamiji u, većinski turkmenskom gradu, Tuz Kharmatuu, južno od Kirkuka. Jedna osoba je izgubila život, dok je šestoro ranjeno.

Sunitski imam Salah al-Nuaimi pozvao je na mir među Iračanima tokom zajedničke molitve šiita i sunita u petak u Bagdadu, koja je za cilj imala smanjenje tenzija među sektama.

„Što je dosta, dosta je. Mi svi volimo Irak, svi smo Iračani i želimo da se ujedinimo, želimo zaustaviti krvoproliće i želimo razvoj i obnovu Iraka“, poručio je al-Nuaimi vjernicima okupljenim u bagdadskoj džamiji.

Potkopavanje Vlade

Broj napada na šiitske vjernike povećan je tokom mjeseca Ramazana. Za posljednje napade niko nije preuzeo odgovornosti, ali se mnogi od njih pripisuju grupama povezanim sa al-Kaidom, koja, već tradicionalno, pojača intenzitet napada tokom svetog muslimanskog mjeseca.

Irački ogranak grupe, koji je dobio na snazi u proteklim mjesecima, često za mete ima šiite, snage sigurnosti i radnike u javnom sektoru, a sve sa ciljem potkopavanja Vlade u Bagdadu koju predvode šiiti.

Prema podacima misije UN-a u Iraku, samo u junu poginuo je 761 Iračanin, dok ih je više od 1.770 ranjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije