Iračke snage ušle na aerodrom u Mosulu

Aerodrom je ulaz u zapadni dio Mosula koji je zadnje veliko uporište pripadnika ISIL-a (EPA)

Iračke snage ušle su na Međunarodni aerodrom u Mosulu, te kontroliraju aerodromsku pistu.

„Sigurnosne snage ušle su na pistu aerodroma u Mosulu“, rekao je za Anadoliju general Abdulaziz Riza Al-Musevi iz iračke federalne policije.

Musevi je kazao kako još traju sukobi unutar aerodroma, te dodao kako je u toku i deminiranje puteva koji vode prema zgradi uprave.

Ranije je državna televizija objavila kako su iračke sigurnosne snage, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, počele ofanzivu na aerodrom u Mosulu i obližnju vojnu bazu.

“Naše snage za brzi odgovor, savezna policija i protivteroristčke snage počele su operaciju zauzimanja aerodroma u Mosulu i vojne baze al-Gazlani”, navodi se u saopćenju.

Od protjerivanja pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz istočnog Mosula prošlog mjeseca, iračke snage nastoje osvojiti aerodrom i vojnu bazu u južnim dijelovima Mosula kako bi ih koristili kao polaznu tačku za osvajanje zapadnog dijela grada.

Peti dan operacije

Aerodrom je ulaz u zapadni dio Mosula, koji je zadnje veliko uporište pripadnika oružane grupe ISIL.

U četvrtak je peti dan operacije iračkih snaga.

Ranije je saopćeno da je nekoliko stotina civila napustilo svoje domove na rubnim dijelovima zapadnog Mosula u prvom zabilježenom bijegu otkad je tokom vikenda počela ofanziva iračkih snaga uz američku podršku.

Strahuje se da bi do 400.000 ljudi moglo biti raseljeno iz zapadnog Mosula, gdje su stanovnici već suočeni s nedostatkom hrane i goriva, a zatvorene su mnoge trgovine, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Borci ISIL-a u zapadnom Mosulu nalaze se u okruženju, zajedno sa gotovo 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage, koje okružuju grad, uz podršku SAD-a protjerale iz istočnog dijela grada u prvom dijelu ofanzive, završenom prošlog mjeseca.

Britanska nevladina organizacija Save the Children procjenjuje da se u zapadnom Mosulu nalazi približno 350.000 djece mlađe od 18 godina i apelira da ih se zaštiti.

Izvor: Agencije